Francuska novim zakonom mijenja ‘majku’ i ‘oca’ ‘roditeljem 1’ i ‘roditeljem 2’

Emma R.

Francuski parlament glasao je za ukidanje termina “majka” i “otac” iz službene dokumentacije u obrazovnom sustavu.

Nova konvencija o imenovanju usmjerena je ukidanju diskriminacije istospolnih roditelja, ali kritičari tvrde da ona “dehumanizira” roditeljstvo i može dovesti do gužve oko toga tko se klasificira “roditeljem 1”.

“Ovaj amandman ima za cilj ukorijeniti u zakon raznolikosti dječjih obitelji na administrativnim obrascima koji se podnašaju u školi”, rekla je Valérie Petit, članica parlamenta REM stranke Emmanuela Macrona.

“Imamo obitelji koje su zaglavljene u prilično staromodnim društvenim i obiteljskim modelima. Za nas, ovaj je članak mjerilo društvene jednakosti.”

“Kad čujem ljude koji govore da je ovo zastarjeli model, podsjetio bih da u današnje vrijeme što se tiče zajednica, građanskih ili bračnih, nekih 95 posto sačinjavaju muško-ženski parovi”, rekao je konzervativni zastupnik parlamenta Xavier Breton o najnovijem amandmanu, dok je njegov konzervativni kolega Fabien Di Fillipo opisao taj potez kao “zastrašujuću ideologiju”.

Međutim, nisu samo konzervativci oni koji dovode u pitanje učinkovitost novog zakonodavstva. Alexandre Urwitz, predsjednik AFDH, francuske udruge istospolnih roditelja, brine se da bi novo zakonodavstvo moglo stvorili “roditeljsku hijerarhiju”.

“Tko je ‘roditelj 1’, a tko je ‘roditelj 2’?”, pitao je, dodajući da se umjesto toga može koristiti manje kontroverzni “otac, majka, zakonski zastupnik”.

Amandman može biti odbačen većinom u Senatu, ali bi se potom vratio u Narodnu skupštinu na daljnje razmatranje.