Anketa: Kapitalizam pobjeđuje socijalizam među američkim biračima

Guy Benson

Screenshot: YouTube/Fox News

U friškoj nacionalnoj anketi Fox Newsa, podrška kapitalizmu još uvijek nadmoćno pobjeđuje podršku socijalizmu — iako su samoproglašeni demokratski birači podijeljeni oko svog preferiranog ekonomskog sustava, Kao što smo vidjeli u ostalim nedavnim istraživanjima, ocjena odobravanja predsjednika Trumpa povećala se od kraja najduljeg prekida rada vlade u američkoj povijesti. Nekoliko važnih i vrijednih nalaza koji se nalaze unutar brojki:

(1) Samo 25 posto registriranih birača drži pozitivno mišljenje o socijalizmu, uključujući 50 posto samoproglašenih liberala, dok gotovo 60 posto njih ima negativan stav. Kad je riječ o kapitalizmu, brojke su gotovo okrenute: 57 posto povoljno, 27 posto nepovoljno. Što se tiče ukupne uloge vlade, konzervativci bi ovo trebali pozdraviti kao dobar znak:

(2) Iako bi veliki dio našeg trenutačnog političkog diskursa sugerirao široko rasprostranjeni osjećaj tjeskobe i ljutnje među biračima — osjećaje koji opozicija nastoji neprestano poticati tijekom kampanje — velika većina Amerikanaca osjeća se prilično optimistično u vezi američkog sna. Trideset osam posto kaže da je njihova obitelj postigla taj san, a 40 posto da su “na putu”. Samo 18 posto, manje od jedne petine, vjeruje da je on “izvan dosega”. Amerikanci u odnosu dva naprema jedan tvrde da su optimistični, a ne pesimistični, u vezi američkog gospodarstva.

(3) Zemlja je ravnomjerno podijeljena što se tiče nacionalnog programa zdravstvene zaštite (47/47). U ostalim ispitivanjima, entuzijazam jedinstvenog platitelja naglo opada kad se spominju čimbenici poput viših poreza i duljeg vremena čekanja. I zakon o poreznoj reformi i Obamacare pokazuju prilično ujednačenu podršku i opoziciju.

(4) Ocjena odobravanja predsjednika Trumpa porasla je na (46/52), što je dobit od pet bodova u odnosu na prošli mjesec. Evo kako stvari stoje u cjelini:

I Pelosi i Trump predvode u negativnom stavu, s tim da je predsjednica Doma dublje pod vodom. Dvije glavne stranke su u jednako osrednjem stanju.

(5) Podrška graničnom zidu iznosi (46/50), što je značajno poboljšanje u odnosu na (39/56) koliko iznosila u kolovozu 2017. Birači se snažno protive i drugom djelomičnom zatvaranju vlade, kao i predstojećoj objavi ‘izvanredne situacije’ (38/56) predsjednika. Međutim oni nadmoćno podržavaju (66/21) plan koji bi dobavio novac za nove barijere, plus “ostale mjere granične sigurnosti kao i novac za humanitarnu pomoć”. To se čini kao prilično relevantno otkriće, s obzirom na to da je dogovor naškodio objema stranama. Pogodite tko je još tako razmišljao?