Gab stvara odjeljak za komentare na svakoj web stranici, što bi moglo zauvijek promijeniti internet

Luke Rohlfing

Gab.com, poznatiji kao alternativa Twitteru u kojem je dozvoljena sloboda govora, radi na ekstenziji za preglednik koji bi dodao odjeljak za komentare na svaku stranicu na internetu.

Andrew Torba, koji je osnovao i vodi Gab, podijelio je brojne snimke zaslona koji prikazuju ekstenziju u akciji, ostavljajući komentare na web lokacijama s nedostupnim odjeljcima za komentare i na web lokacijama s oštrim standardima moderiranja.

Svi komentari idu preko Gab-a, koji koristi Prvi amandman američkog Ustava kao svoj standard moderiranja, što znači da će komentari biti uklonjeni samo ako krše zakon ili tanku kategoriju kaznenih prekršaja, poput doxxanja, što Gab ne dopušta.

Big League Politics uspio je doći do Torbe, koji je rekao da se odjeljak za komentare sastoji od tri dijela.

Najočekivaniji dio je ekstenzija preglednika, za koju Torba objašnjava da će omogućiti korisnicima da “pogledaju/kreiraju odjeljak za komentare na bilo kojem url-u, uključujući tweetove, YouTube videozapise, članke s vijestima, itd…”

Također je opisao samostojeću web aplikaciju dizajniranu za “stvaranje i otkrivanje razgovora na tim URL-ima (web stranicama).”

I naposljetku, raspravljao je o integraciji tih razgovora na samoj web stranici Gab-a.

“Sva tri će se sinkronizirati i biti jedan jedinstveni odjeljak s komentarima”, objasnio je Torba. “Dakle, ako komentiram s Gab-a na url-u, ljudi koji će koristiti ekstenziju i web aplikaciju će to vidjeti i obrnuto.” Jedini dio njegovog plana s radnim primjerom je ekstenzija preglednika, za koji Torba kaže da je još u “super ranoj” fazi i programeri nisu još imali šansu da ga “uljepšaju”.

Ova ekstenzija ima sposobnost u potpunosdti izmijeniti internet ako naširoko biti usvojena.

Velike tehnološke kompanije su poznate po svojim diskriminirajućim praksama moderiranja, koje uglavnom ciljaju na konzervativce. Jedan od najočitijih takvih primjera je Laura Loomer, konzervativna novinarka i suradnica Big League Politics, koja je trajno uklonjena s Twittera zbog otkrivanja onoga što je sada naširoko priznati antisemitizam novopečene zastupnice Ilhan Omar.

Torba vjeruje da ovaj plugin ima sposobnost stvaranja velikog utjecaja u big tech sferi.

“Nikada u karijeri nisam vidio ljude toliko uzbuđene zbog tehnološkog proizvoda”, objasnio je Torba. “Povratne informacije koje dobivamo o ovome su fenomenalne. Ljudima je dosta što ih diljem weba tretiraju poput djece.”

Torba je također objasnio zašto je ova ekstenzija toliko važna, opisujući vremenski slijed propadanja slobodnog razgovora na internetu:

“Odjeljci s komentarima uklonjeni su s blogova/mainstream stranica s vijestima oko 2013-2015. Svi su jednostavno nestali. Tako su se razgovori koji su se do tad odvijali na njima preselili na društvene medije. Od 2015.-2019., društveni mediji su pokušali to zaustaviti s AI, shadowbanningom, cenzurom i de-platformiranjem. Stvorili smo Gab kao odgovor na sve to. Sada je vrijeme da uzmemo Gab i primijenimo ga na cijeli internet. Svaki URL će imati mjesto za javnu raspravu. Stvaramo odjeljak s komentarima interneta.”

Trenutačno ne postoji vremenski okvir za ovu ekstenziju.