Američka proizvodnja nafte dosegla 12 milijuna barela dnevno – puno prije predviđanja

Michael Bastasch

Screenshot: YouTube/vpro documentary

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u sredinom veljače dosegla je 12 milijuna barela dnevno, prema najnovijim izvješćima Uprave za energetske informacije (EIA).

Tjedno izvješće EIA o nafti, za tjedan koji je završio 15. veljače, pokazao je skok u proizvodnji nafte za više od 1,7 milijuna barela dnevno u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine — s otprilike 10,3 milijuna barela dnevno na 12 milijuna barela dnevno.

“Američka proizvodnja nafte i prirodnog plina obara sve rekorde, što pomaže obiteljima i poslovima i našoj nacionalnoj sigurnosti na svim razinama”, rekao je Dan Kish, istaknuti viši suradnik Instituta za istraživanje energije, za Daily Caller.

Doista, bušioci i dalje nastavljaju nadmašivati očekivanja analitičara. Na primjer, EIA prognoza iz studenog 2018. nije predvidjela proizvodnju od 12 milijuna barela sve do sredine 2019. Mjesec dana prije, EIA nije predvidjela dosezanje te razine sve do četvrtog tromjesječja 2019.

U siječnju 2018., EIA je predvidjela da će SAD doseći 12 milijuna barela ne prije 2020. ili kasnijeg datuma. Ogroman porast proizvodnje nafte prvenstveno potječe iz Permijskog bazena, koji leži duboko ispod Teksasa i Novog Meksika.

U prošlom desetljeću, hidrauličko frakturiranje i horizontalno bušenje omogućili su proizvodnju nafte i prirodnog plina do prije nezamislivih razina. Taj porast gurnuo je SAD na prvo mjesto u proizvodnji nafte na svijetu, prestigavši tako Rusiju i Saudijsku Arabiju 2019. godine.

Dok je bum proizvodnje nafte i plina započeo na privatnim i državnim zemljištima tijekom Obamine administracije, pod predsjednikom Trumpom se ona zahuktala. Trumpove administracija ukinula je politike iz Obamine ere koje je smatrala štetnima za energetski sektor.

“Predsjednik Trump je probudio uspavanog američkog energetskog diva”, rekao je Kish.