BUCHANAN: Posljednji ljevičarski zahtjev: Reparacije na rasnoj osnovi

Patrick J. Buchanan

Nakon što je prihvatila “Medicare-za-sve”, besplatnu školarinu i Green New Deal, koji bi propisao prestanak rada svih elektrana na naftu, plin i ugljen, Demokratska stranka nastavlja sa svojim naglim zaokretom ulijevo.

“Stoljeća ropstva, Jim Crow zakona, pravne diskriminacije i segregacije te diskriminacije koja postoji danas, dovela su do sustavnog jaza u bogatstvu između crnih i bijelih Amerikanaca”, rekla je Harris za New York Times. “Ozbiljno razmišljam o pristupu koji bi promijenio politiku i strukture i ostvario stvarna ulaganja u crne zajednice.”

To je ponovila i senatorica Warren: “Moramo se suočiti s mračnom poviješću ropstva i državno-sankcioniranom diskriminacijom u ovoj zemlji.” Ova zemlja osakatila je “sposobnost građenja bogatstva crnih obitelji u Americi generacijama.”

Da su crni Amerikanci hendikepirani svojom poviješću u ovoj zemlji i ne mogu toliko lako akumulirati bogatstvo i zahtijevaju kompenzacijsku naknadu za ropstvo i segregaciju, više je od kontroverzne tvrdnje.

Hoće li demokrati to reći u svojoj nacionalnoj platformi za 2020.? I koliko će ostatak Amerike biti prisiljen platiti i koliko dugo?

Warren kaže da američki Indijanci također moraju biti “dio razgovora”. Oni, navodno, pate od sličnog hendikepa i trebaju iste odštete.

Koliko daleko i brzo se Demokratska stranka bacila ulijevo? Godine 2016., Barack Obama, Hillary Clinton i Bernie Sanders kolektivno su odbacili reparacije.

Jesu li Warren i Harris dobro razmislili o ovome?

Pitanja koje se odmah pojavljuju su: Tko bi se kvalificirao kao korisnik reparacija i tko bi platio te ogromne iznose?

Godine 1860. bilo je 4 milijuna robova u 15 država i D.C.-u. Danas u SAD-u ima 45 do 50 milijuna Afroamerikanaca.

Hoće li svi crni Amerikanci, čak i srednja klasa i oni bogati, imati pravo na reparacije? Kako će vlada dokazati da su ljudi koji danas žive ovdje imali porobljene pretke prije 1865. godine?

Hoćemo li, kao što je to Warren učinila kako bi dokazala svoje američko-indijansko podrijetlo, provoditi DNK testove? Hoćemo li konzultirati Ancestry.com za svakog podnositelja zahtjeva za reparacije?

Posljednjih 50 godina bilo je mnogo brakova između crnaca i bijelaca. Hoće li se djeca takvih brakova kvalificirati za reparacije?

Barack Obama, čija majka je bila bijela tinejdžerka, a otac Kenijac, ne bi se kvalificirao. No, hoće li to biti slučaj sa suprugom Michelle i njihovim kćerima Sashom i Maliom?

Majka Harris je Indijka, a njezin otac s Jamajke, gdje su Britanci ukinuli ropstvo sredinom 1830-ih. No, ako je otac imao pretke koji su bili robovi na Jamajci, hoće li se senatorica kvalificirati ili bi reparacije išle samo potomcima robova unutar SAD-a?

Dok je veći postotak Afroamerikanaca siromašan u odnosu na bijelce, u SAD-u ima više siromašnih bijelaca nego siromašnih crnaca. Ne uzrokuje li endemsko siromaštvo jednake posljedice bez obzira na rasu?

Kakva je pravda u isključivanju siromašnih bijelaca ili siromašnih Azijata i Latinoamerikanaca, čiji preci nisu bili ovdje u SAD-u u vrijeme ropstva prije 1865.?

Od 1845. do 1849. godine, Irci su bježali od krumpirove gladi koja je trajala pod ravnodušnom vlasti istih Britanaca koji su uveli ropstvo u ono što su postale Sjedinjene Države.

Što se tiče velikih migracija istočnih i južnih Europljana — Poljaka, Talijana, Židova, Slavena, Slovaka — ropstvo je nestalo prije njihovog dolaska. Oni nisu imali ništa s uvođenjem Jim Crow zakona. Zašto bi oni plaćali reparacije?

Azijati i Latinoamerikanci tvorili su tek neznatan dio američke populacije još 1960. godine, kad je segregacija bila naširoko zabranjena, ali danas ih je više od 75 milijuna.

Trebaju li oni plaćati zbog grijehova koji njihovi preci nisu počinili?

Warren je napravila DNK test kako bi dokazala da je dijelom američka Indijanka, kao što je navela na različitim zakonskim obrascima. Hoće li njezinih manje od 1 posto indijanske DNK biti dovoljno kako bi joj pružilo reparacije za američke indijanske ratove?

Ako ropstvo i segregacija objašnjavaju razlike u bogatstvu između crnog i bijelog i SAD-u, što objašnjava jednako velike razlike u bogatstvu između Latinoamerikanaca i Azijata?

Politički, stranka ropstva, secesije i segregacije bila je stranka Jeffersona, Jacksona, Clayja, Calhouna, Wilsona i FDR-a, koji je postavio klanovca na Vrhovni sud — Demokratska stranka. Republikanska stranka je bila ta koja je oformljena kako bi suzbila i ukinula ropstvo, a to je i učinila.

Ne trebate biti cinik kako biste posumnjali u motivaciju Warren. Njezina tvrdnja o američko-indijanskom podrijetlu razbjesnila je američke Indijance i sad bi ih željela omekšati i isto tako dodvoriti se Afroamerikancima, koji čine više od 60 posto svih demokratskih birača u ključnoj utrci u Južnoj Karolini.

Gurajuću kompenzacijske reparacije, Warren i Harris možda pomažu same sebi, ali one dalje razdvajaju svoju stranku po etničkoj pripadnosti i rasi te uzdižu pitanje koje će zasigurno još više podijeliti zemlju nego što ona trenutačno jest.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.