Njemački umirovljenik prisiljen napustiti stan kako bi napravio mjesta migrantima s Bliskog istoka

Emma R.

Screenshot: RT

Klaus Roth, 74-godišnji socijalni radnik, koji je aktivno sudjelovao u masovnom priljevu migranata u Njemačku 2015. godine, mora se iseliti iz stana u kojem je živio 24 godine kako bi napravio mjesta za migrante s Bliskog istoka.

Sudska odluka iz 1990-ih omogućava njemačkim općinama iseljavanje stanara u svrhu smještaja izbjeglica ako su druge mogućnosti iscrpljene.

Okrugu Esslingen dodijeljeno je šest novih imigranata, uz 40 koji se već otprije smješteni u selu.

Lokalno vijeće je, prema izvještajima, odlučilo udomiti migrante u Rothovom stanu, izjavio je gradonačelnik Gerhard Gertitschke u intervjuu za Nürtinger Zeitung.

Kako bi se to omogućilo, Roth se mora preseliti u upola manji stan. Stariji Nijemac navodno ne razumije zahtjeve općine. “Puno novaca sam uložio u stan. Renovirao sam ga od nule svojim vlastitim rukama”, rekao je za Zeitung.

Roth također ima problema s kretanjem nakon dvije intervertebralne operacije diska, navodi se u izvješću.

Odluka Okružnog suda u Göttingenu iz ranih 1990-ih govori da općina može raskinuti ugovor o najmu s najmoprimcem kako bi smjestila izbjeglice ako su druge mogućnosti iscrpljene.

“Pod pritiskom smo uzimanja više izbjeglica”, rekao je gradonačelnik. “Nemamo više načina na koji bi rekli da ih ne prihvaćamo.”

“Općina je Rothu ponudila pomoć lokalnih radnika kako bi mu pomogli u iseljavanju”, rekao je.

Unatoč svoje dobi, Roth još uvijek radi kao vozač u lokalnoj udruzi za njegu bolesnika i pomaže u skrbi starijih osoba.

Roth je aktivno sudjelovao u radnoj skupini Asyl, pomažući migrantima da pronađu smještaj u jeku izbijanja migrantske krize 2015. godine, dok se stotine tisuća migranata slijevalo u Njemačku.

Glasnogovornik općinskog vijeća odbio je dati komentar na Rothov slučaj za Junge Freiheit.

“Jednaka raspodjela izbjeglica među općinama u naknadni smještaj je propisana zakonom”, rekao je glasnogovornik za novine.

“Prema načelu komunalne solidarnosti, sredstva se dodjeljuju prema broju stanovnika.”

Oko 1.430 tražitelja azila trenutačno je smješteno u okrugu Esslingen, rekao je.