EGZODUS: Izbjeglice iz Kalifornije bježe u Nevadu

John Hammer

Screenshot: YouTube/The Ivan Sher Group

Podaci i dalje pokazuju da su mnogi građani Kalifornije umorni od visoko reguliranog, fiskalno konfiskacijskog, ljevičarskog upravljanja svoje države. Kao što je libertarijanski Cato institut zabilježio u svojoj najnovijoj “Sloboda u 50 država” rang listi:

Kalifornija je jedna od najmanje slobodnih država u zemlji, uglavnom zbog dugogodišnjih loših performansi što se tiče ekonomske slobode. S obzirom na taj podatak, vjerojatno nije iznenađenje što je Zlatna država naj-kronistička država unije.

Unatoč Prijedlogu 13, Kalifornija je jedna od država s najvišim porezom u zemlji. Skupni kalifornijski državni i lokalni porez iznosi 10,8 posto prilagođenog osobnog dohotka. … Lokalni porezi su na prosječnoj nacionalnoj razini, dok su državni porezi znatno viši od prosjeka. …

Regulatorna politika je još veći problem za državu od njezine fiskalne politike. Kalifornija je jedna od najgorih država što se tiče slobode korištenja zemljišta. Neki gradovi imaju kontrolu najma, nova stambena ponuda je strogo ograničena u obalnim područjima unatoč velikoj potražnji, a eminentna reforma područja bila je ništavna. Država čak propisuje zaštitu govora u trgovačkim centrima u privatnom vlasništvu. Zakon o radu je protiv zapošljavanja …

Jučer je Wall Street Journal profilirao u kojoj mjeri su kalifornijski građani sve više voljni pobjeći iz svoje države i arogantne prirode njezine vlade.

Kalifornija godinama gubi više stanovnika nego ih dobiva iz ostalih država, iako njezina populacija od 40 milijuna nastavlja rasti zbog rođenja i strane imigracije.

No, odljev se u posljednje vrijeme ubrzava. Prema podacima Ureda za popis stanovništva, migracija u druge dijelove SAD-a iz najveće države iznosila je više od 100.000 u 2015., 2016. i 2017. Ukupna emigracija iz Kalifornije u druge države između 2006. i 2017. iznosila je 1,24 milijun, prema podacima Ureda, što je treća vrijednost po visini iza New Yorka i Illinoisa.

Jedna od lokacija na koju se čini da se stanovnici Kalifornije masovno preseljavaju je brzo rastuće predgrađe Las Vegasa, Henderson u Nevadi. Kao što Journal primjećuje, populacija Hendersona povećala se 20% u posljednjem desetljeću na više od 300.000 — što ga sada čini drugim najvećom gradom u Nevadi, nadmašivši tako Reno. Nevjerojatno, prema podacima Odjela za motorna vozila Nevade, kako je izvijestio časopis, zapanjujućih 56% Hendersonovog eksplozivnog rasta između 2013. i 2017. došlo je u obliku prognanika iz Kalifornije.

Hendersonov rast nije bez mana za lokalne građane. Journal nastavlja:

Henderson osjeća neke probleme u svom rastu zbog priljeva iz Kalifornije. Škole su postale prenapučene. Upisi u srednju školu Nevada u Hendersonu porasli su na 350 od 200, koliko je iznosilo prije tri godina te ona sada radi pod punim kapacitetom, kažu školski dužnosnici.

Tek treba vidjeti kakav će politički utjecaj na Nevadu, trenutačno ljubičasto/svijetlo plavu državu, imati ovaj priljev nezadovoljnih stanovnika Kalifornije.

No, u Teksasu, najikonskijoj crvenoj državi, nedavno je postalo uobičajeno suzdržavanje unutar konzervativnih političkih krugova da oplakuju priljev stanovnika iz Kalifornije u vlastitu državu. Prošlog rujna, usred tijesne utrke za reizbor u Senat, senator Ted Cruz je upozorio svoje pristaše da Teksašani “vide desetke milijuna dolara kako se slijevaju u državu Teksas od liberala diljem zemlje koji očajnički žele pretvoriti Teksas u plavo. Oni žele da postanemo poput Kalifornije, sve do tofua, silicija i obojene kose.”

Danas, u National Review, Kevin Williamson je govorio u ime mnogih Teksašana kad je napisao: “Vi ludi Kalifornijci ćete voljeti Nevadu. Molim vas ne dolazite ovdje.”