WALSH: Tucker Carlson je rekao loše stvari prije mnogo vremena. Pa što?

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/Business Insider

Trolovi u Media Matters ponovno su iskrsnuli ispod mosta ovog vikenda i to s vrećom prljavštine Tuckera Carlsona. Očigledno je Carlson u nekoliko navrata gostovao u radijskoj emisiji koju je vodio Bubba the Love Sponge prije nekih 10 do 15 godina u kojima je iznio nekoliko prilično uvredljivih šala i podijelio nekoliko Vrlo Loših Mišljenja. Evo uzorka.

Budući voditelj Fox Newsa koristio je riječi poput “pič*a” i “kur*a”. Zbijao je šale o učiteljici koja je spavala s 13-godišnjim dječakom (pridružio se ostatku od 4 milijarde ljudi koji su se također šalili u vezi ovakvih vrsta slučajeva). Rekao je da je Warren Jeffs izvukao deblji kraj i sugerirao da dogovoreni brak između 16-godišnjakinje i 27-godišnjaka nije jednak silovanju. Media Matters nas uvjerava da je ovo samo vrh ledenjaka Krivog mišljenja. Podanici koji su kopali kroz 20 godina Carlsonovih radio intervjua i TV isječaka su navodno našli još nekoliko neprimjerenih komentara.

S druge strane, Carlson se odbio ispričati, čak i u jeku zahuktavanja orkestrirane kampanje za bojkotiranje njegovih sponzora. Netko je također razmišljao i o tajmingu svega ovoga. Predsjednik Media Mattersa se hvali činjenicom da su objavili snimke isti tjedan kad Fox organizira događaj za svoje oglašivače i kupce, u suštini priznajući da sve ono nije ništa drugo nego klevetnička kampanja dizajnirana kako bi kaznila ideološkog protivnika. To nije nimalo šokantno otkriće na bilo koji način, ali pomaže stavljanju stvari u perspektivu.

Nitko ovdje nije autentično ljut. Sve ovo je samo igra. To je nešto poput kazališne predstave. Performativno ogorčenje, kao i uvijek. Doista, ljevičari nisu samo neuvrijeđeni Carlsonovim komentarima — oni su uzbuđeni. Oni jedva mogu zadržati svoju razdraganost. Oni jedva mogu obrisati smiješak sa svojih lica dok nariču Carlsonovu mizoginiju. Možete ih čuti kako si u pozadini “daju petice”. “Imamo ga!”

A to je razlog zašto me nije briga za loše stvari koje je Carlson rekao u Bubba the Love Sponge emisiji 2007. godine. Nije me briga jer zapravo nikoga nije briga. Ako ste se htjeli brinuti, trebali ste se brinuti u to vrijeme. Postoji zastara što se tiče ogorčenja. Ne možete čekati 10 godina kako biste se odlučili jeste li ostali uvrijeđeni zbog loše šale. Vlak ogorčenja je davno napustio stanicu. Ako iskopate “uvredljive” primjedbe godinama nakon stvarnih događaja, radite to zbog transparentno oportunističkih i neiskrenih razloga. Stoga, zašto bi itko uzeo vaše mahanje prstom ozbiljno? Čak ga i vi ne shvaćate ozbiljno.

Carlson je u pravu što se odbio ispričati. Lažna brigada ogorčenja ne zaslužuje ispriku, ikad, za bilo što. Gromoglasne isprike i javni činovi pokajanja samo su ohrabrile rulju s vilama. Ona ne služe nijednoj drugoj svrsi. Bilo bi dobro ukinuti cijeli žanr isprika upravo iz tog razloga. Ako ste učinili nešto što je uzrokovalo drugom ljudskom biću stvarnu štetu, idite i ispričajte mu se privatno. Javnost ne mora svjedočiti vašoj pokori.

No, ako vaš prekršaj nije povrijedio nikoga, nije prouzročio nikakvu autentičnu bol bilo kome, onda isprika nije potrebna — bilo javna ili privatna. Carlson nije nikome naškodio svojim čavrljanjem s Bubba the Love Spongeom. Svatko tko je slušao u to vrijeme bio je potpuno spreman za takvu vrstu sadržaja. Ne okrećete gumb na Bubba the Love Spongea očekujući znanstvene rasprave. Svatko tko sluša sad, sluša samo zbog toga što su ljevičarski klevetnici iskopali i objavili snimke. Oni su ti koji nas prisiljavaju slušati te stvari. Neka se oni ispričaju.

Matt Walsh je pisac, govornik, autor i jedan od najutjecajnijih mladih pripadnika religijske desnice.