Orbán govorio protiv ‘EU carstva’

Hungary Journal

Europski narodi trebali bi “vidjeti i shvatiti da Europa neće imati slobodan život bez svoje kršćanske kulture”, rekao je mađarski premijer Viktor Orvan tijekom državnog obilježavanja Mađarske revolucije 1848. ispred Nacionalnog muzeja u Budimpešti.

“Ukoliko ne zaštitimo našu kršćansku kulturu, izgubit ćemo Europu i ona više neće pripadati Europljanima”, inzistirao je Orban. Dodao je da je kršćanstvo jednako važno za slobodnu Mađarsku i upozorio da ćemo “svi mi izgubiti našu slobodu u liberalnom carstvu”. “Nitko ne može biti slobodan ako su subjekti carstva, a ne djeca slobodne nacije.” “Europljani mogu biti sretni samo ako će moći odlučiti o svojoj vlastitoj sudbini i o sudbini svoje nacije”, dodao je Orban. Ideal slobode “ukorijenjen je u kršćanstvu jer su svi ljudi i sve nacije jednake pred Bogom”, rekao je premijer.

Orban je pozdravio poljsko izaslanstvo na proslavi i rekao da “bez Poljske Mađarska ne bi bila slobodna i Europa se ne bi mogla ponovno ujediniti.” “Kad napadaju Poljsku iz Bruxellesa, napadaju cijelu srednju Europu, uključujući i nas, Mađare.” “Naša poruka graditeljima carstva koji žele proširiti svoju sjenu preko srednje Europe jest da će uvijek morati razmotriti mađarsko-poljske veze”, rekao je.

“Svake godine mi obnavljamo našu zakletvu Bogu da ćemo ustrajati na slobodi i odbaciti podređenost; zajednička zakletva nacije znači da će svaki Mađar stajati uz druge Mađare i da će svi Mađari stajati uz Mađarsku”, rekao je Orban.

Što se tiče Europe, premijer je pozvao na “snažne nacionalne države i nove, snažne vođe” koji će “pomoći tamo, umjesto donošenja problema ovdje.” “Mi želimo novi početak kako bismo zaustavili pad Europe i zaustaviti noćnu moru sjedinjenih država Europe”, rekao je.

Za Mađare, “sloboda nije cilj, već način postizanja naših ciljeva”, rekao je Orban i tvrdio da “želimo jednostavne stvari, baš kao i 1848. godine: vlastitu domovinu, dobre susjede, bračnog druga punog razumijevanja i ljubav u obitelji i rad, koji je smislen i plodan”, rekao je Orban. “Za nas, sloboda nije apstraktni ideal, već sam život; disanje, cirkulacija i lupanje srca”, dodao je.

“Nadolazeće godine će pokazati da mi, Mađari, nismo ovdje samo kako bismo patili kroz život, već da mu damo smisao”, rekao je premijer, zaključivši svoj govor izjavom: “Mađarska prva, Bog iznad svih, naprijed Mađarska, naprijed Mađari.”

Poljska i Mađarska još jednom se zajednički bore za zajedničku budućnost i “podupiru pravdu, solidarnost i jednaka prava kao što je to bilo 1848.-49.”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Istaknuo je da su dvije nacije prijatelji već više od tisuću godina i da su se u nekoliko navrata zajedno borile za slobodu. “Sad se borimo za bolju Mađarsku, bolju Poljsku, bolju Europu. Za sve koji vjeruju u Europu nacija, koja će služiti običnog čovjeka, a ne elite”, rekao je.