Orbán: ‘Moramo odmah reagirati u vezi migracije i zaštite granica’

Hungary Journal

Screenshot: YouTube/Socialism v.2

Mađarski premijer Viktor Orban, govoreći na konferenciji o migraciji, pozvao je na brzu akciju glede migracije i zaštite granica te je također pozvao na europsko jedinstvo.

Obraćajući se na Konferenciji o migraciji u Budimpešti, Orban je rekao: “Trebamo odmah djelovati. Ako europski kreatori politika ne uspiju odmah donijeti odluke, bit će nemoguće kasnije zaustaviti ono što je već započelo.”

Premijer je naveo UN-ove podatke koji pokazuju da će se stanovništvo Afrike povećati za pola milijarde ljudi u 13 godina, a jaz kvalitete života u Africi i Europi dodatno proširiti. “Migracijski pritisak iz Afrike će sigurno rasti”, rekao je. Orban je pozvao na pomoć Afrikancima u njihovim matičnim zemljama, a ne u Europi. Pristup migracijama istočnih i zapadnih dijelova Europe mora se odmah usuglasiti jer će kasnije to biti nemoguće postići, rekao je.

Nicholas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, rekao je na konferenciji kako je Europa sinonim ideje udruživanja snaga i sklapanja kompromisa. “Nikad prije nismo trebali Europu koliko nam je potrebna danas, ali nikad prije Europa nije bila toliko podijeljena nego što je danas”, rekao je. “Mnogi se danas okreću od Europe jer vjeruju da je Europa slaba, što je rezultat podjela”, dodao je.

Europske države članice moraju udružiti snage, čak i ako se uvelike razlikuju, jer Europa ne može funkcionirati bez kompromisa, rekao je. “Različiti identiteti moraju se poštivati, ali Europa ne može pobijediti ako ne pokažemo spremnost na kompromis”, istaknuo je. Opisao je Mađarsku kao “zemlju mog oca”, hrabru naciju s velikom poviješću, “temeljito europsku zemlju zahvaljujući svojim vrijednostima, kulturi i povijesti”, ali i demokratskoj zemlji.”

Osvrnuvši se na Fideszovu pobjedu na izborima 2010., 2014. i 2018., rekao je: “Ako netko pobijedi na izborima tri puta zaredom u nestabilnom svijetu, zaslužuje poštovanje.”

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus rekao je kako su masovne migracije najveći izazov u današnje vrijeme. Važno je razlikovati pojedinačne migracije i masovne migracije, rekao je. Međutim, kad europska “politička elita” govori o masovnim migracijama, njihovi argumenti za podršku trebali bi se primjenjivati samo na individualnu migraciju, istaknuo je. Zemlje imaju relativno visoku sposobnost primanja individualnih migranata, ali masovne migracije ugrožavaju društvenu koheziju i rezultira kulturnim, društvenim i političkim sukobima, dodao je. Europski politički čelnici glume da to ne vide, rekao je.

Alexander Downer, bivši australski ministar vanjskih poslova, oštro je kritizirao europsku migracijsku politiku kao “katastrofalnu” i “užasnu”. Rekao je kako pogrešna procjena situacije narušava političku sigurnost jer većina birača izbjegava one koji vjeruju da se migracijom ne može upravljati u globaliziranom svijetu te stoga ne bi trebala biti zaustavljena. Downer je odbacio politiku otvorenih granica, rekavši da se društva ne bi trebala transformirati kroz migraciju. Oni koji dolaze bi se trebali prilagoditi lokalnim zajednicama, dodao je.

Jaime Mayor Oreja, bivši španjolski ministar unutarnjih poslova i bivši potpredsjednik EPP-a, rekao je da uz migracijsku krizu postoji i ona dublja u kojoj su duša, vrijednosti i osobnost kontinenta izgubljeni u “bezbrojnim institucijama” EU-a. Slabljenje europskog poretka moglo bi dugoročno ojačati uvjete nasilja, rekao je, dodajući kako su zemlje članice EU-a, umjesto prijetnje političkog ekstremizma, ranjive na “ekstremni nedostatak reda”. Bez obnove, Europa neće učinkovito rješavati migracije. To je zašto se mora shvatiti gdje je napravljena pogreška kao i zašto je izgubila svoje kršćanske vrijednosti, dodao je.