POTONI ILI PLIVAJ: ‘Green New Deal’ AOC danas na rasporedu za glasanje u Senatu

Joseph Curl

Senat Sjedinjenih Država ponekad donosi važne odluke koje mijenjaju tok povijesti i utječu na živote svakog Amerikanca. U drugim slučajevima, cijenjeno tijelo glasuje o zakonu samo kako bi osramotilo one koji ga podupiru.

Glasanje u utorak biti će jasno ove druge vrste.

Vođa senatske većine, Mitch McConnell, stavit će u utorak prijedlog novopečene zastupnice Alexandrije Ocasio-Cortez, koji naziva ‘Green New Deal’, na puno glasanje u Senatu. I pozitivno je uzbuđen zbog toga (koliko se uopće McConnell može uzbuditi).

“Ne bih mogao biti sretniji što će američki narod imati priliku saznati koji točno od njihovih senatora podupire ‘Green New Deal'”, napisao je McConnell na Twitteru u ponedjeljak. “Radikalne, od vrha prema dolje, socijalističke transformacije cjelokupne američke ekonomije.”

McConnellov potez će demokrate staviti na zapisnik u smislu podržavaju li Green New Deal ili ne.

Prema nacrtu plana, Ocasio-Cortez predlaže ukidanje sve električne energije dobivene fosilnim gorivima. To bi uništilo sve elektrane na ugljen i prirodni plin diljem Sjedinjenih Država, što bi između ostalog koštalo stotine tisuća radnih mjesta. E da, želi se također riješiti svih automobila na benzin — u 10 godina — zajedno sa zrakoplovima. Jesmo li spomenuli krave? Da, njih također.

Prema preuranjeno objavljenom nacrtu plana, koji je kasnije povučen, demokratski socijalisti iz New Yorka i sponzor zakona zastupnik Edward Markey (D-MA) su “postavili cilj dolaženja do neto-nulte, a ne nula emisija, u 10 godina, jer nismo sigurni da ćemo se u potpunosti moći riješiti prdećih krava i zrakoplova tako brzo.”

Štoviše, plan poziva na jamstvo da svaki Amerikanac ima posao, obećavajući da će “svim članovima našeg društva, u svim regijama i zajednicama, pružiti priliku, obuku i obrazovanje za puno i ravnopravno sudjelovanje u tranziciji, uključujući kroz program jamstva za rad kako bi se osigurala zarada dovoljna za život svake osobe koja to želi.”

Dok se procjena dueta kreće oko 7 trilijuna dolara, PJ Media napravio je vlastitu računicu i postavio cijenu na oko 50 trilijuna dolara. To je 8.000 puta više od onoga što je predsjednik Trump želio za financiranje barijere na američkoj južnoj granici. Konzervativni Američki akcijski forum rekao je da bi program zapravo koštao 93 trilijuna dolara tijekom 10 godina.

Ocasio-Cortez kritizirala je predstojeće glasanje u Senatu — koje neće proći jer republikanci drže kontrolu — kao “rasipanje glasova u Kongresu”.

Republikanci, međutim, osjećaju upravo suprotno. “To je dar koji nastavlja davati”, rekao je senator James M. Inhofe (R-OK), prema New York Timesu.

Times je također rekao kako se mnogi demokrati neće pojaviti na glasanju u utorak. “Nekoliko demokrata reklo je da klub još uvijek nije jedinstven u tome kako pristupiti glasanju o Green New Dealu, iako se očekuje da će većina glasati ‘prisutan’.”.