John Stossel | Venezuela JE socijalizam

Medijske ličnosti tvrde da socijalizam nije uzrokovao propast Venezuele, ali to nije istina.

“Okrivljavanje socijalizma za venezuelansku priču od bogatstva do prosjačkog štapa je grubo obmanjujuće”, tvrdi novinar Al Jazeere.

John Oliver tvrdi: “Ako uopće pratite konzervativne medije, možda ste vidjeli da je često oslikavaju kao neizbježnu strašnu posljedicu socijalističke vlade.”

Oliver umjesto toga okrivljuje “epski loše upravljanje”.

Ali John Stossel kaže: “Loše upravljanje je ono što se događa u socijalističkim vladama. Ono se uvijek događa zbog toga što nijedna skupina središnjih planera nije dovoljno mudra za upravljanje cijelim gospodarstvom. Čak i u slučaju dobrih namjera, socijalistima naposljetku ponestane tuđeg novca.”

U Venezueli, kad je njihovoj socijalističkoj vladi ponestalo novca, oni su jednostavno štampali više. Kad su poduzetnici digli cijene kako bi održali korak s inflacijom, vlada je često oduzimala njihove poslove.

A opet zvijezde slave Huga Chaveza, koji je pokrenuo venezuelanski socijalizam. Model Naomi Campbell posjetila je Chaveza i nazvala ga “buntovnim anđelom”.

Nakon Chavezove smrti 2013. godine, Oliver Stone je tweetao: “Hugo Chavez će vječno živjeti u povijesti. Prijatelju moj, konačno počivaj u miru koji si davno zaslužio.” Sean Penn je rekao Hollywood Reporteru da su “siromašni ljudi diljem svijeta izgubili svog šampiona.”

Stossel je rekao da je dobra vijest što, za razliku od američkih zvijezda, “većina Venezuelanaca koji su pobjegli od socijalizma svoje zemlje shvaćaju što je točno pošlo po zlu.”

Na Floridi, novinarka Gloria Alvarez razgovarala je s venezuelanskim izbjeglicama i većina njih je rekla da socijalizam ne funkcionira. Jedan je izjavio: “Nikad neće funkcionirati.” Drugi čovjek je objasnio: “To je nešto što se množi i dovodi do drugih bijeda i razaranja.”

Stosel je upozorio da ako ne shvatimo da je socijalizam kriv za uništenje Venezuele, “druge tragedije poput Venezuele iznova će se događati.”