PRAGER: Pretpostavite da ljevica laže i otkrit ćete istinu: Razmišljanja o Trump-Rusija laži

Dennis Prager

Screenshot: YouTube/TIME

Od početka sam stalno ponavljao da je optužba koja govori da je Trumpova kampanja bila u dosluhu s ruskom vladom kako bi porazila Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016., laž. Predsjednikov opis cijelog događaja kao “lov na vještice” bio je opravdan i točan.

Redovito sam potvrđivao da sam spreman staviti svoj kredibilitet na kocku navodeći kako je sve to bila prijevara. Ali kako sam to znao? Uostalom, nisam imao pristupa bilo kakvoj povjerljivoj informaciji.

Jedan odgovor je taj što sam koristio zdravi razum. Optužba za Trump-Rusija dosluh i optužba Donald-Trump-je-agent-Kremlja činila mi se — kao i desetinama milijuna drugih Amerikanaca — apsurdnom. Utjecaj Vladimira Putina na izbore 2016. bio je zanemariv, a kao predsjednik, Trump je bio čvršći prema Rusiji — u svojoj podršci ukrajinske anti-ruske vlade, u borbi protiv sirijske pro-ruske vlade i sučeljavanju s iranskim pro-ruskim režimom — nego je to bio slučaj s Barackom Obamom.

No, najveći razlog zašto nikad nisam vjerovao optužbi za dosluh s Rusijom bio je taj što je optužba potjecala od ljevice. A ljevica laže o svemu. Istina je liberalna vrijednost i istina je konzervativna vrijednost, ali ona nikad nije bila ljevičarska vrijednost. Ljudi na ljevici govore što god koristi njihovoj neposrednoj agendi. Njihova moralna zvijezda vodilja je moć: stoga, istina joj je uvijek podređena.

Ljevica je željela poništiti predsjedničke izbore 2016. od dana kad je Trump pobijedio. Tako su izmislili priču o dosluhu s Rusijom. To je bilo očigledno svakom konzervativcu — osim “Nikad Trumpovcima”, koji su, što se tiče odnosa prema Trumpu, bili nerazlučivi od ljevice te stoga bili spremni kao i svi ljevičari povjerovati u priču o dosluhu Trump-Rusija. Mi konzervativci znamo da je a) ljevica željela poništiti izbore i b) da ljevica laže kad joj je to u interesu. Tako smo znali da je optužba za dosluh izmišljotina.

Također smo sumnjali da je lažna priča o dosluhu mogao biti pokušaj da se ovdje skrene pozornost s pravih zločina: korištenje američkih obavještajnih agencija za špijuniranje predsjedničkog kandidata po prvi put u američkoj povijesti; oslobađanje odgovornosti Clinton zbog njezinog ilegalnog korištenja privatnog poslužitelja u vrijeme kad je bila državna tajnica; njezino korištenje tog ureda za obogaćivanje sebe i svog supruga; i njezino uništavanje dokaza nakon što su sudskim pozivom zatražene njezine e-mail poruke .

Ako uvijek sumnjate u ljevičarsku tvrdnju, gotovo uvijek ćete se naći bliže istini. Upotrijebio sam to pravilo u zaključivanju kako je priča o dosluhu prijevara i dobro me poslužilo.

Navedite problem i više nego vjerojatno ćete naići na ljevičarsku laž. Ljevica tvrdi da su naša sveučilišta prožeta “kulturom silovanja”. Ne samo da je to laž, već ljevičari duboko u sebi znaju da je to laž. Dokaz? Svaki ljevičarski roditelj koji govori o “kulturi silovanja” na sveučilišnim kampusima šalje svoju kćer na koledž. Kako niti jedan roditelj nikad ne bi poslao svoju kćer u stvarnu kulturu silovanja, ljevičarski roditelji koji šalju svoje kćeri na koledž znaju da to zapravo nije kultura silovanja. Oni govore da je to kultura silovanja samo kako bi poduprli feministički argument da su američki mužjaci mizoginični i kako bi pružili mladim ženama najviši status u ljevičarskom vrijednosnom sustavu: onaj žrtve.

Iako nisam student i nisam podučavao na koledžu već mnogo desetljeća, to je način na koji sam znao da američki koledži nisu kulture silovanja. Znao sam to jer je ljevica rekla da jesu. Opet, samo pretpostavite da ljevica laže i bit ćete bliže istini.

Kako znam da postoje samo dva spola? Najočigledniji razlog je, ponovno, zdravi razum. No, sljedeći najsnažniji razlog je taj što ljevica poriče postojanje samo dva spola i tvrdi da ne postoji stvar poput spola, već samo subjektivni “rod”. Prošli tjedan, pisac ljevičarskog časopisa The Nation branio je pobjedu dvojice srednjoškolskih transrodnih, bioloških muškaraca koji su pobijedili sve biološke žene na atletskom natjecanju u Connecticutu — jer su, prema njegovim riječima, “transrodne žene zapravo žene”.

Sad, svi znamo da transrodne žene zapravo nisu žene, već su biološki muškarci koji sebe smatraju ženama. I u privatnom životu nemam nikakvih problema odnositi se prema transrodnim ženama kao prema ženama ako izgledaju kao žene, oblače se kao žene i uzimaju žensko ime. Ali je potpuno nepravedno da se oni natječu protiv rođenih žena u sportu. Oni zapravo nisu žene; oni se smatraju ženama unatoč činjenicama. Opet, pretpostavka da ljevica laže u svrhu unaprjeđivanja svoje agende dovodi čovjeka do istine.

Kad nam ljevica govori da je Zemlji preostalo 12 godina zbog globalnog zatopljenja, ja pretpostavljam da ne govori istinu. Jedan od dokaza je taj što gotovo nitko na globalno-zatopljenje-će-uništiti-život ljevici ne zagovara najsigurniji, najjeftiniji i najpraktičniji ne-fosilni izvor energije: nuklearnu energiju. Ako doista vjeruju da je život egzistencijalno ugrožen gorivom na bazi fosila, gradili bi nuklearne reaktore što je brže moguće. Jedan od razloga zašto ne vjerujem da će ljudski uzrokovano globalno zatopljenje uništiti Zemlju je taj što ljevica vjeruje.

Dakle, iako je najnovija ljevičarska laž — ona o Trump-Rusija dosluhu — sad razotkrivena, nema mnogo razloga za veselje. Bez ikakvog oklijevanja, ljevica — Demokratska stranka, mediji i akademija — će prijeći na drugu laž.

I neće biti nikakvog preispitivanja savjesti od strane medija ili ostatka ljevice.

Zašto ne? Zato što niti jedan ljevičar ne priznaje da je priča o dosluhu bila laž.

Istina nikada nije bila ljevičarska vrijednost. Poput “roda”, ona je što god želite da bude.

Dennis Prager je američki radijski voditelj i publicist te jedan od istaknutih predstavnika američkih konzervativnih intelektualnih krugova početkom 21. stoljeća. Najpoznatiji je po pokretanju obrazovne zaklade “Prager University”, koja u petominutnim videozapisima proučava i razjašnjava brojna politička, povijesna i ekonomska pitanja s konzervativnog gledišta.