Popularni španjolski nacionalist poziva na više prava na vatreno oružje u Španjolskoj

Jose Nino

Čelnik španjolske desničarske populističke stranke Vox poziva na labavije zakone o vatrenom oružju.

Santiago Abascal, vođa Voxa, rekao je da bi Španjolci koji poštuju zakon trebali imati lakši pristup oružju za samoobranu. U jednom intervjuu, Abascal je izjavio da se “koncept legitimne obrane mora proširiti” u Španjolskoj.

Predviđa se kako će Abascalova stranka imati odlične rezultate na lokalnim, regionalnim i europskim izborima 26. svibnja 2019. godine. Uz potencijalno povećanje mjesta u španjolskom parlamentu, prava na oružje pozicionirana su kako bi postala uobičajeni dio političkih rasprava u Španjolskoj.

Abascal se u povijesti hvalio da je nosio pištolj jer je njegova obitelj bila meta baskijske terorističke organizacije ETA-e. Takva prijetnja omogućila je Abascalu dobivanje dozvole za oružje, koja je za većinu populacije uglavnom ograničena.

Španjolski zakoni o oružju su drakonski. Informacije iz Kongresne knjižnice SAD-a otkrivaju da se dozvole za vatreno oružje u svrhu osobne obrane dodjeljuju samo pojedincima “koji mogu dokazati da postoji stvarna opasnost njihovoj sigurnosti”.

Populistički čelnik vjeruje da bi trenutačni španjolski zakoni za kontrolu oružja trebali biti labaviji. Abascal je istaknuo želju za više prava na oružje u Španjolskoj:

Potrebna nam je hitna radikalna promjena u zakonu, ne samo da Španjolci bez kaznene evidencije i punih mentalnih sposobnosti imaju mogućnost držanja oružja u svojoj kući… Nego kako bismo ga mogli koristiti u stvarnim situacijama opasnima po život, bez straha od suočavanja s pravosudnom noćnom morom, zatvorskim kaznama ili čak prijetnjom plaćanja odštete rodbini kriminalaca koji su izvršili napad.

Voxovo prigrljivanje prava na oružje dio je novog trenda u europskoj politici koja je počela s odlukom Češke iz 2017. godine za liberalizaciju posjedovanja oružja kao sredstva za jačanje nacionalne sigurnosti u zemlji.

Sada zemlje poput Italije slijede Češku i pronalaze vlastite verzije liberalizacije oružja. Nakon što je Matteo Salvini postao ministar unutarnjih poslova Italije 2018., Italija je počela ublažavati ograničenja u pogledu broja vatrenog oružja koje Talijani mogu posjedovati i veličine magazina koje mogu koristiti. Salvini i njegova koalicija sad razmatra zakon o “legitimnoj obrani“, koji bi Talijanima omogućio korištenje smrtonosne sile pri suočavanju s neposrednim prijetnjama u svojim domovima.

S povećanom migracijom izbjeglica u Španjolsku u posljednje dvije godine, španjolsko stanovništvo postalo je nepovjerljivo. Kao rezultat toga, Voxovoj populističkoj poruci porasla je popularnost. Ako se migracija nastavi, Španjolska bi mogla iskusiti porast imigrantskih kriminalnih zona i ostalih neželjenih nuspojava otvorenih granica poput ovisnosti o socijalnoj pomoći migranata.

Iako to neće riješiti sve probleme Španjolske, pravo na samoobranu pomoći će Španjolcima da se zaštite od zabrinjavajućih trendova masovnih migracija.

Voxov masovni uspjeh na predstojećim izborima u svibnju mogao bi se iskoristiti za proširenje prava na oružje na Iberijskom poluotoku.