PREDOBRO: Mike Lee uništio ‘Green New Deal’ s presmiješnim ilustracijama na podiju Senata

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/senatormikelee

Govoreći u utorak na podiju Senata, senator Mike Lee (R-UT) ponudio je urnebesno rastavljanje Green New Deala, ispunjeno slikama bivšeg predsjednika Reagana koji jaše dinosaura, tautauna s planeta Hoth iz Ratova zvijezda i DC heroja Aquamana koji jaše morskog konjica.

Lee je započeo ozbiljno:

Gosp. predsjedniče, strah je postao prevladavajuća odlika u američkom političkom diskursu. I nažalost, strah je neizbježan kad danas pred ovim tijelom raspravljamo o suštini rezolucije; to su klimatske promjene, socijalizam i Green New Deal. Ulaskom u ovu raspravu, osjećam mali strah i u svom srcu. Ali, gosp. predsjedniče, moj strah u ovom trenutku možda je samo malo drugačiji od onog nekih mojih kolega. Za razliku od svojih kolega, ja nisam neposredno uplašen onoga što bi emisije ugljike mogle u bliskoj budućnosti uzrokovati našoj okolini ili našoj civilizaciji ili našem planetu u sljedećih nekoliko godina ako se ne pozabavimo njima. Za razliku od drugih, ja nisam neposredno uplašen onoga što bi Green New Deal učinio našem gospodarstvu i našoj vladi. Uostalom, on neće proći, bar ne danas, bar ne u dogledno vrijeme. Umjesto toga, nakon što sam pročitao Green New Deal, najviše se bojim što neću moći dovršiti ovaj govor ozbiljnog lica.

Lee je zatim ilustrirao genijalnost Green New Deala i njegovih zagovornika:

Jer gosp. predsjedniče, danas ustajem kako bi razmotrio Green New Deal s ozbiljnošću koju zaslužuje. Ovo je, naravno, slika bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, koji, naravno, puca iz mitraljeza dok jaše na leđima dinosaura. Ovdje ćete primijetiti nekoliko važnih obilježja: prije svega, raketni bacač pričvršćen za leđa predsjednika Reagana, a zatim i uzbudljiv, nepogrešivi patriotizam velociraptora koji drži poderanu američku zastavu, simbol svega što znači biti Amerikanac.

Znate, kritičari bi mogli cjepidlačiti s ovim prikazom presudne bitke Hladnog rata, jer, iako fantastičan, u starnom životu nije bilo presudne bitke. Nije bilo bitke sa ili bez velociraptora. Hladni rat, kao što svi to znate, dobiven je bez ispaljenog metka.

No, to cjepidlačenje danas zapravo služi našoj svrsi ovdje, gosp. predsjedničke, jer ovaj prikaz ima toliko veze s prevladavanjem komunizma u 20. stoljeću koliko Green New Deal ima s prevladavanjem klimatskih promjena u 21. Aspiracije prijedloga su nazvane radikalnima; nazvane su ekstremnima, ali najviše od svega su smiješne. U njemu ne postoji jedna jedina ozbiljna ideja: niti jedna.

Lee nije završio nakon što je upotrijebio ilustraciju Reagana; planirao je još smijeha, ovaj put osvrnuvši se na Ratove zvijezda.

Kako bih to ilustrirao, dopustite mi da istaknem dva najvažnija cilja autora plana. Cilj broj jedan: Green New Deal u suštini traži eliminaciju zrakoplova. Sad, to se može činiti ambiciozno samo političarima koji zastupaju gusto naseljena područja sjeveroistočnih Sjedinjenih Država. No, kako bi to funkcioniralo za naše kolege sugrađane koji
ne žive u prostoru između Washington D.C.-a i Bostona? U budućnosti bez putovanja zrakoplovom, na koji način bismo trebali zaobići ogromna prostranstva, recimo Aljaske tijekom zime? Pa, reći ću vam kako: tauntauni, gosp. predsjedniče, su omiljena vrsta repti-sisavaca koji potječu s ledenog planeta Hoth. Sad, možda ne učinkoviti poput zrakoplova ili motornih sanjki, ali ove dlakave vrste svemirskih guštera nude svoje jedinstvene prednosti. Ne samo da su ugljični neutralni, nego su prema izvještajima, koji su izdani nekoć davno u nekoj dalekoj galaksiji, čak mogu biti potpuno reciklirajući i koristiti se za toplinu, osobito u hladnim noćima.

Reagan, Ratovi zvijezda, što bi moglo uslijediti? Pa, svijet stripova, naravno:

A što je s Havajima, izoliranom, dvije tisuće milja dalekom državom u Tihom oceanu? Pod učinkovitom zabranom zrakoplova Green New Deala, kako će ljudi doputovati i otputovati s otočja natrag na kopno. Na koji način bismo trebali zadržati taj značajan dio njihovog gospodarstva koji se temelji na turizmu? Na toj udaljenosti plivanje ne bi dolazilo u obzir, a skuteri su zloglasni potrošači benzina. Ne: sve što bi preostalo stanovnicima Havaja bilo bi ovo: Ovo je slika Aquamana, superheroja iz morskog kraljevstva Atlantide i, što je važno istaknuti, osnivača super prijatelja. Skrećem vam pozornost gosp. predsjedniče na impresivnog 7-metarskog morskog konjica kojeg jaše. Pod Green New Dealom, to je vjerojatno najbolja opcija za Havaje.

Sad, prvi sam koji priznaje da bi ova masovna flota divovskih, visokoobučenih morskih konjica bila cool. Bilo bi to doista, doista, fantastično. Moramo razmotriti nekoliko stvari. Nemamo pojma o skalabilnosti ili domaćem kapatitetu ovog sektora. Posljednje što želimo jest zabraniti sve zrakoplove i tek onda otkriti da su Kina i Rusija možda već uspostavile programe hipokampusa koji su dizajnirani da zadrže Sjedinjene Države izvan globalnog tržišta. Gosp. predsjedniče: ne smijemo dopustiti i tolerirati veliki jaz morskih konjica.

Lee je nadovezao zloglasni prijedlog zagovornika ‘Green New Deala’ za eliminaciju krava:

Cilj broj dva: Green New Deal predviđa eliminaciju svih krava. Govorne točke koje su objavili sponzori revolucije onog dana kad je predstavljena citirali su cilj “potpune eliminacije –” ovdje parafraziram — “prdećih krava”. Sad, gosp. predsjedniče, ja dijelim njihovu zabrinutost, ali iskreno mislim kako morate zapamtiti da ako misle da krave smrde, samo pričekajte dok ne osjete miris morskih konjica.

Video ispod: