Pokušaji cenzuriranja pro-život filma ‘Unplanned’ žestoko se obili o glavu

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/The CatholicTV Network

Mediji i ‘big tech’ kompanije pokušali su sve što je u njihovoj moći kako bi potisnuli film ‘Unplanned’. Međutim, unatoč takvim naporima, stvari su otišle, pa, mrvicu u neplaniranom smjeru za opoziciju.

Nakon velikog uspjeha na kino blagajnama u svom prvom vikendu prikazivanja — zaradivši više u prosjeku po dvorani od visokobudžetne, SJW odobrene “Kapetanice Marvel” — Twitter račun filma nadmašio je broj sljedbenika Planiranog roditeljstva.

Twitter račun filma ‘Unplanned’, koji je začudo neverificiran na tehnološkoj platformi, sad ima 324.000 (sad već 335.000 – op. a.) sljedbenika, nekih 65.000 više od verificiranog računa pobačajne tvornice Planiranog roditeljstva.

Porast potpore došao je u jeku očigledne cenzure s platforme, kao što je u ponedjeljak izvijestio Daily Wire-ov Ryan Saavedra.

Prvo, ‘Unplanned’ račun bio je privremeno suspendiran u subotu zbog navodne “greške” Twittera. Kad je račun vraćen nakon burnih reakcija, osobe koje su htjele pratiti stranicu nisu bile u mogućnosti to učiniti — ili im je promptno uklonjen status sljedbenika računa. Ponovno, to definitivno nije bilo namjerno učinjeno od strane Twittera, već je prema njihovim navodima problem bio tehničke prirode.

Kao što je istaknuo novinar Tim Pool, koji je nedavno postavljao pitanja izvršnom direktoru Twittera Jack Dorseyju na “The Joe Rogan Experience” podcastu, “Koliko zrna pijeska stvara hrpu?”

“Koliko grešaka je potrebno napraviti prije nego shvate da možda postoji sustavni problem na njihovoj platformi koji je usmjeren u jednom smjeru?”, pitao se Pool u videu koji je objavio u ponedjeljak u vezi očiglednog cenzuriranja pro-život filma. “Vrlo je prikladno [Twitteru] reći, ‘nešto se dogodilo u pozadini — vjerujte nam’. Ja ne vjerujem”, dodao je.

Novinar je također ukazao na čudno ponašanje YouTube-a prilikom pokušaja objavljivanja videa koji je, ironično, govorio o cenzuri filma “Unplanned”.

“U neobičnoj koincidenciji, danas sam napravio video o suspendiranju [“Unplanned”] i dogodilo se nešto prilično čudno”, napisao je. “YouTube nije objavio video kao što je bilo planirano. U više navrata mi je javljao poruku nepoznate greške kad sam ga pokušao ručno objaviti.”

Također je značajno primijetiti da je Abby Johnson, bivša ravnateljica Planiranog roditeljstva koja se pretvorila u zviždača i prema kojoj se temelji ovaj biografski film, još uvijek neverificirana na Twitteru iako je “barem desetak puta” podnijela zahtjev za priznanje identiteta. Ista stvar vrijedi i za Ashley Bratcher, glavnu glumicu koja portretira Johnson u filmu.

Ponovno, sve ovo je samo slučajno, naravno. Nema pristranosti od strane Twittera.

Osim toga, kako je Daily Wire zabilježio u nedjelju navečer, “Unplanned” je zaradio otprilike 6.100.000 dolara u svom prvom vikendu prikazivanja, što je gotovo dvostruko više od očekivanog.

Film također dominira u recenzijama publike, postigavši 93% na Rotten Tomatoes i zaradivši impresivnu ocjenu A+ na CinemaScore-u.

Kad je Planirano roditeljstvo željelo ušutkati Johnson, njezina poruka se samo pojačala, a kad su velike tehnološke kompanije i glavne televizijske mreže pokušale isto s “Unplanned”, zanimanje za film je samo poraslo.