Britanska policija spremila 10.000 pripadnika interventne policije zbog straha da bi se napetosti oko Brexita mogle pogoršati

RT.com

Tisuće pripadnika policije obučenih za potiskivanje nereda tijekom građanskih nemira spremno je za raspoređivanje u slučaju da napetosti oko Brexita prerastu u nasilje na ulicama Britanije, prema riječima šefa policije, piše RT.com.

Šef Nacionalnog vijeća šefova policije, glavni zapovjednik Charlie Hall, otkrio je da je prikupljeno najmanje 10.000 policajaca obučenih u taktike zaustavljanja nereda. Taj broj je veći od onog raspoređenog tijekom nereda koji su mučili Englesku u ljeto 2011.

Hall tvrdi da bi pojačanja lokalnoj policiji mogla početi pristizati u roku od jednog sata od zahtjeva i trajati do osam sati kako bi se u potpunosti isporučila, inzistirajući: “Mogli bismo lako održati ovaj ritam prvih sedam dana.”

Martin Hewlitt, predsjednik Nacionalnog vijeća, izdao je upozorenje da bi “istaknuti pojedinci” morali izbjegavati poticanje bijesa s obzirom na “grozničavu” i “emotivnu” atmosferu koja trenutačno okružuje Britaniju. To upozorenje dolazi u jeku zabrinutosti da bi takva retorika oko Brexita mogla pridonijeti rasplamsavanju napetosti.

Oko 1.000 policajaca se obučava u slučaju da će Sjeverna Irska trebati pojačanja, dok se policajci s glavnog otoka podučavaju specifičnim taktikama koje su potrebne u regiji.

Hall je rekao da 15 od 43 policajaca u Engleskoj i Walesu ima nekih restrikcija na dopuste. Otkrio je da je u protekla dva tjedna bilo 37 zločina vezanih uz Brexit, od koji je polovica bila u vidu zlonamjerne komunikacije, uz ostala kaznena djela poput uznemiravanja i verbalnog zlostavljanja.