Islamisti uhićeni zbog planiranja masakra u dječjem vrtiću

Chris Tomlinson

Pariška policija uhitila je dvojicu islamskih ekstremista nakon što su navodno planirali masakr u vrtiću prepunom djece.

Dvojica 20-godišnJih muškaraca uhićena su 25. ožujka u Seine-et-Marneu, a pariški tužitelj ih je optužio za planiranje ubijanja djece i policajaca, izvješćuje RTL.

Smatra se da je jedan od muškaraca bio poznat Generalnoj upravi domovinske sigurnosti (DGSI), francuskoj internoj obavještajnoj agenciji.

Muškarac kojeg istražitelji smatraju organizatorom zavjere priznao je nakon uhićenja da je htio ući u vrtić, napasti djecu i uzeti nekoliko taoca do dolaska policije koju bi potom napao s namjerom ubijanja policijaca.

Osumnjičenik je također pohvalno govorio o teroristu Mohamedu Merahu, islamističkom ekstremistu koji je bio iza pucnjava u Toulouseu i Montaubanu, koje su bile usmjerene na francuske vojnike zajedno s učiteljima i djecom u židovskoj školi 2012. godine.

Izvor blizak istrazi također je rekao za RTL da glavni osumnjičeni pokazuje “vrlo snažnu psihičku nestabilnost”, kao i znakove depresije, narcisoidnosti i suicidalnih sklonosti.

DGSI je promatrao čovjeka od 2015. godine nakon što je postajao sve bliži radikalnom džihadskom pokretu.

Policija ga je odlučila uhititi nakon što je dobila informacija da istražuje načine nabavke oružja te dodala da njegov plan nije dosegao konkretnu razinu u vrijeme njegovog uhićenja.

Uhićenje je samo posljednja osujećena teroristička zavjera u Francuskoj. Prošlog listopada, francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner rekao je da su vlasti uspjele osujetiti pet velikih terorističkih napada samo u 2018. godini.

Ranije ove godine u gradu Angersu, također je uhićen islamist nakon pokušaja dostave strojnice poštom. Nije poznato je li nabavljeno oružje imalo vezu s terorističkom zavjerom.