BUCHANAN: Već duboko u politici mržnje

Patrick J. Buchanan

Tijekom prošlotjednog govora u gradskoj vijećnici u Iowi, “Beto” O’Rourke, koji je obećao podići razinu nacionalnog diskursa, opisao je retoriku predsjednika Donalda Trumpa kao izravno pristiglu iz nacističke Njemačke.

Trump je “opisao imigrante kao ‘silovatelje’ i ‘kriminalce'” te kao “‘životinje’ i ‘infestaciju'”, rekao je Beto.

“Sad, možda bih mogao očekivati da će netko opisati drugo ljudsko biće kao ‘infestaciju’ u Trećem Reichu. Ne bih to očekivao u Sjedinjenim Američkim Državama.” Publika je oduševljeno pozdravila analogiju.

Do kraja tjedna, Betovoj usporedbi s Trećim Reichom pridružio se Bernie Sanders sa svojim gnjusnim opisom predsjednika pred oduševljenim aktivistima Al Sharptonove Nacionalne akcijske mreže:

“Ne pruža mi zadovoljstvo ovo naglasiti, ali danas imamo predsjednika koji je rasist, seksist, homofob, ksenofob i religiozni bigot.”

Sanders je uspio apelirati na gotovo sve elemente Demokratske koalicije, optužujući Trumpa za mržnju prema crncima, ženama, homoseksualcima, strancima i muslimanima.

Sandersov prikaz Trumpa podsjeća nas na sada već čuveni napad Hillary Clinton na bijelu radničku klasu koja će naposljetku Trump dati njegovu pobjedu:

“Mogli biste staviti polovicu Trumpovih pristaša u ono što ja nazivam košarom bijednika … rasista, seksista, homofoba, ksenofoba, islamofoba — samo izaberite … on ih je podigao.”

Za razliku od Hillaryne klevete Donaldovih MAGA birača kao temeljito trule gomile Amerikanaca koja je došla dva mjeseca prije izbora 2016., Berniejev napad na Trumpov karakter došao je punih 20 mjeseci prije izbora 2020.

Ako je to razina diskursa Betoa i Bernieja, dvojice glavnih kandidata za nominaciju, dvije godine prije Izbornog dana, čini se kako će 2020. biti jedna od najružnijih kampanja u američkoj povijesti.

A što nam to govori o demokraciji ako je ovo karakter politike na najvišoj razini u vodećoj demokraciji svijeta?

Kad se takav jezik koristi bez primjedbi od glavnih medija, što nam to govori o iskrenosti medijskih poziva na ujedinjenje i ozdravljenje zemlje?

I ako demokratski lideri otvoreno masiraju mržnju baze svoje stranke takvim klevetama, što nam to govori o tim liderima?

Ako vjeruju u takve optužbe — “To je istina i moramo se suočiti s tim”, rekao je Sanders — zašto demokrati ne opozovu i uklone takvo čudovište? Zašto je Nancy Pelosi to odbacila?

Pri kraju tjedna, kad je povukao svog kandidata za čelnu poziciju Imigracijske i carinske službe te ispratio odlazak svoje tajnice Ministarstva domovinske sigurnosti, Trump je, obraćajući se na 175.000 migranata koji su uhićeni prilikom prelaska američke granice u veljači i ožujku, stalno prosvjedovao: “Naša zemlja je puna.”

Odjeci Hitlerove Njemačke, grmio je Washington Post.

“Adolf Hitler obećao je ‘životni prostor’ Nijemcima kao temelj ekspanzionističkog projekta, za koji povjesničari govore da razlikuje Treći Reich od današnjih ksenofobnih vlada. Ipak, stručnjaci su našli poveznice.

“Odjeci doista podsjećaju na one iz nacističkog razdoblja, na žalost”, rekao je John Connelly, povjesničar moderne Europe na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyju, u intervjuu za Washington Post.

“Točna formulacija je možda drugačija, ali duh je vrlo sličan. Zabrinutost da etnički, nacionalni narod nema odgovarajući prostor — to je definitivno nešto što bi mogli opisati kao paralelno 1930-im.”

“Predsjednikove riječi postale su još teže kad ih je ponovio u subotu pred republikanskom židovskom koalicijom u Las Vegasu, rekavši: ‘Naša zemlja je puna, ne možete doći. Žao mi je.'”

Trumpove riječi i akcije prošlog tjedna doimaju se kao oštrije mjere protiv ilegalne imigracije, ali ne treba gledati prema nacističkoj Njemačkoj kako bi našli presedane. Oni se mogu naći u našoj vlastitoj prošlosti.

Zakon o imigraciji iz 1924. godine ograničio je legalnu imigraciju u SAD i nametnuo etničke kvote. To je bio američki, a ne nacistički zakon i njega su provodili predsjednici Coolidge, Hoover, FDR, Trumpa, Eisenhower i Kennedy.

Eisenhower, koji je predvodio saveznike do pobjede protiv Njemačke, poslao je generala Josepha Swinga na američku granicu kako bi uklonio milijun ljudi koji su ilegalno ušli iz Meksika u Teksas, što je general naposljetku i učinio.

Ike je zdrobio fašizam i shvaćao da je osiguranje domovine od ilegalne masovne migracije fašizam samo u glavama onih koji su zaboravili, ako su ikada i znali, što je država.

Iz njegovih riječi i postupaka, Trump jasno osjeća da je ovo možda egzistencijalno pitanje njegovog predsjedništva: može li osigurati granicu od onoga što se čini nezaustavljivom invazijom s globalnog juga?

To nije samo američko pitanje. U glavnim gradovima Europe — Budimpešti, Berlinu, Parizu, Rimu, Londonu, Madridu — strah koji izjeda nije onaj od Vladimira Putina koji bi poveo moćnu rusku vojsku preko Elbe kako bi ponovno uspostavio Staljinovo carstvo, nego onaj od stotina milijuna Afrikanaca i muslimana čiji gladni pogledi gledaju sjeverno od njihovih bivših matičnih zemalja.

Patrick “Pat” Buchanan je američki paleokonzervativni politički komentator, autor, sindikalni kolumnist, političar i voditelj. Bio je viši savjetnik predsjednicima Nixonu, Fordu i Reaganu kao i kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 1992. i 1996. godine.