BENSON: Jedina solucija klimatskim promjenama? Preventivni rat protiv Kine, Indije i Rusije

Timothy Benson

Animaplates via YouTube

Kao osoba čija se točka na političkom spektru nalazi negdje između “torijevskog imperijalista” i “ratnohuškačkog neocona”, ohrabruje me apokaliptička i militantna retorika demokrata u vezi klimatskih promjena.

Na primjer, predsjednica Doma Nancy Pelosi nazvala je klimatske promjene “egzistencijalnom prijetnjom našeg doba”. Senator Bernie Sanders označio ih je “egzistencijalnom krizom”. Zapravo, gotovo svi demokratski kandidati za predsjednika opisali su globalno zatopljenje kao egzistencijalnu prijetnju.

Ova “egzistencijalno” kriznu retoriku također spominju i drugi istaknuti demokrati, kao što su senator Ed Markey i Chuck Schumer. Šarmantna i medijski snalažljiva zastupnica Alexandrija Ocasio-Cortez nazvala je to “izravnom egzistencijalnom prijetnjom”. “Posljednji put kad je postojala velika egzistencijalna prijetnja za ovu zemlju”, dodala je, “bilo je u doba Drugog svjetskog rata.”

Prema starom latinskom “existentialis”, “egzistencijalno” doslovno znači “vezano uz postojanje”. Označavanjem klimatskih promjena “egzistencijalnom prijetnjom”, ono što ovi demokrati misle jest da klimatske promjene imaju sposobnost uništenja ljudske vrste ili barem našeg načina života. Uostalom, prema Ujedinjenim narodima, imamo samo desetak godina za djelovanje prije nego stignemo do točke bez povratka. U tim krugovima, uvjerenje je da ako nećemo djelovati na vrijeme, svijet će se uskoro pretvoriti u post-civilizacijsku distopijsku pustopoljinu prepunu bijede, pljačke, razbojništva i propasti. Znate, poput filma “Mad Max”.

Problem je taj što Sjedinjene Države nisu vodeći emiter ugljičnog dioksida. Čak i ako dovedemo naše emisije na nulu, to bi eliminiralo samo oko 15 posto svjetskih emisija ugljičnog dioksida. Nedovoljno za izbjegavanje uništenja, a čak ni dovoljno za neutraliziranje sve većih emisija ostatka svijeta tijekom sljedećeg desetljeća. Sad, vjerojatno bismo mogli prisiliti naše NATO saveznike, ostatak Europske unije i Britanski Commonwealth da slijedi naše vodstvo. Jednako vrijedi i za Japan i Južnu Koreju.

Međutim, to bi eliminiralo još oko 20 posto emisija. Zasigurno Kinu, najvećeg svjetskog emitere, neće biti tako lako uvjeriti, kao ni rastuću ekonomsku silu Indiju, trećeg najvećeg svjetskog emitera. Niti će to biti slučaj s neposlušnom Rusijom, četvrtim najvećim svjetskim emiterom i zemljom čija je ekonomija gotovo u potpunosti ovisna o proizvodnji prirodnog plina.

Ako ih ne možemo uvjeriti, morat ćemo ih napasti. Ugledajući se na velike neokonzervativne lučonoše i osloboditelje poput Georgea W. Busha i Danaerys Targaryen, morat ćemo se upustiti u malo preventivnog ratovanja ako želimo spasiti planet. Sjedinjene Države će morati napasti i okupirati te zemlje, eliminirati ugljični dioksid iz njihovih društava i, u slučaju Rusije i Kine, osloboditi te ljude od brutalnih diktatura.

Pokretanje istodobnih kopnenih ratova na ruskim stepama, indijskom potkontinentu i kontinentalnoj Kini neće biti lako. Napad i okupacija ovih velikih kopnenih masa i smirivanje tih velikih masa ljudi (u slučaju da nas ne dočekaju kao osloboditelje), preopteretit će našu vojsku kakva trenutačno jest. Jedini način na koji možemo dovesti ove velike civilizacije k ozdravljenju u manje od deset godina jest ponovnim uspostavljanjem novačenja i totalnom mobilizacijom američkog društva u svrhu vođenja rata.

Sad, neki bi se mogli usprotiviti sveobuhvatnom novačenju, ali opet, uvjeravaju nas da je ovo egzistencijalna prijetnja, prva takve vrste još od Drugog svjetskog rata. U 1940-im, Sjedinjene Države uvele su novačenje kako bi se pripremile poraziti globalnu prijetnju nacističke Njemačke, carskog Japana i fašističke Italije. Zadržali smo ga više od generacije kako bismo držali pod kontrolom globalnu prijetnju internacionalnog komunizma. Zasigurno ga možemo ponovno uspostaviti kako bismo zaustavili globalnu prijetnju klimatskih promjena opasnih po život.

Progresivna djeca već vjeruju da se “bore za [svoje] živote” marširajući u znak prosvjeda protiv klimatske neaktivnosti. Ja kažem da im damo ono što žele i dopustimo da se doista bore za svoje živote. Ta djeca trebala bi biti ispunjena patriotskim zanosom i žarom, znajući da će napraviti stvarnu razliku i da bi mogli postati prvo dijete iz svog kvarta kojem će potvrditi ubojstvo u ime spašavanja planeta. Progresivni roditelji trebali bi s ponosom poslati svoje sinove i kćeri u desecima milijuna diljem zemaljske kugle kako bi ubili neprijatelja koji stoji na putu ljudskog napretka.

Jasno, hitnost sadašnje krize zahtijeva nešto drastično. Možda će milijuni američke mladeži umrijeti oslobađajući svijet od klimatskih prijetnji, ali kakva plemenita žrtva. Ti heroji bit će prvi koji će vam reći da su njihovi životi mala cijena koju trebate platiti kako biste osigurali nastavak ljudskog postojanja na planeti Zemlji.

Timothy Benson je politički analitičar na Heartland Institutu, slobodnotržišnom think-tanku sa sjedištem u Arlington Heights, državi Illinois.