Salvini: ‘Turska nema ništa s Europom i nikad neće postati dio EU-a pod našim nadzorom’

Emma R.

Talijanski zamjenik premijera, ministar unutarnjih poslova i čelnik stranke Lega, Matteo Salvini, pozvao je na odbacivanje turskog zahtjeva za priključenjem u EU na sastanku čelnika ostalih europskih desničarskih stranaka u Milanu.

“Turska nije u Europi i nikad neće biti”, rekao je Salvini na tiskovnoj konferenciji na skupu pod nazivom “Prema razumnoj Europi, narodi se dižu”.

“Vijest je da širimo [euroskeptičnu] obitelj, da radimo na novom europskom snu. Danas za mnoge građane i za mnoge narode, Europa predstavlja noćnu moru, a ne san”, rekao je Salvini, govoreći uz čelnika Alternative za Njemačku (AfD) Jeorga Methuena.

Danska narodna stranka i Stranka Finns iz Finske također su nazočile talijanskom događaju.

Francuska stranka Nacionalnog okupljanja (RN) i austrijska populistička Slobodarska stranka (FPO) potvrdile su da će također biti dio nove grupacije.

“Cilj nam je pobijediti [parlamentarne izbore u EU] i promijeniti Europu… Mi radimo za budućnost naše djece”, rekao je Salvini na konferenciji, dodajući kako EU “ima smisao ako prepoznaje kulturu i identitet, umjesto noćne more ako je usmjerena samo na posao i financije.”

Također je odbacio tvrdnje globalističkih političara i medija koji označavaju patriotske stranke u Europi koje žele sačuvati svoju kulturu kao opasne ekstremiste, rekavši okupljenim novinarima: “Opasnosti nisu u prošlosti, jer se ni fašizam ni komunizam neće vratiti.”

“Islamski ekstremizam je [sada] opasnost”, rekao je, prije nego što je izjavio da Turska “nikada neće ući u Europu pod našim nadzorom. Nikad.”

“EU se odlučuje na sankcije protiv Mađarske i Poljske, a Turskoj daje milijarde [eura]. Put do pristupanja ne bi trebao biti suspendiran, već umjesto toga definitivno otkazan”, dodao je, ističući kako većinski-muslimanska zemlja “nema nikakvih veza s Europom”.