MOORE: U čemu griješe David Attenborough i Netflixov ‘Naš planet’ što se tiče klimatskih promjena?

dr. Patrick Moore
dr. Susan Crockford

Screenshot: Netflix

Netflix je nedavno premijerno prikazao svoju novu seriju u osam dijelova pod nazivom “Naš planet” (Our Planet), s naracijom neizbježnog Davida Attenborougha. Jedna osobito grozna scena morževa koji padaju niz visoku liticu na sjeveru Rusije izazvala je šok i zgražanje mnogih gledatelja. Također je pokrenula ozbiljna pitanja o istinitosti niza tvrdnji koje navodi dokumentarni film, posebice tvrdnje da su “klimatske promjene” odgovorne za smrti.

Ostali sumnjivi navodi uključuju da je golemo stado morževa završilo na plaži jer nije bilo dovoljno leda u moru te da su zatim pali s litice radi lošeg vida. Međutim, ovo nije prva godina u kojoj su velika stada morževa za izvlačenje koristila plaže tijekom rane jeseni.

Postoje opsežni povijesni zapisi o morževima koji se izvlače u velikim stadima, do 60.000 njih, diljem Arktika. Ta zapažanja datiraju iz tridesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je u cijeloj regiji bilo obilje ledenog pokrova. To je ponašanje jasno prirodno i čini se kako je u snažnoj korelaciji s dosegnutim maksimumima u ukupnoj veličini populacije, koja se ponovno smanjuje zbog smanjenja resursa hrane.

Čini se kako Netflix ne želi precizno identificirati mjesto ili mjesta događaja koja su prikazivala stada morževa u njihovom filmu ili specificirati točno vrijeme incidenta. Okolnosti događaja sablasno nalikuju masovnoj smrti koja je uključivala morževe koji su padali s litica u sjeveroistočnoj Rusiji, prema izvješću Siberian Timesa 19. listopada 2017. godine.

Izvješće vrlo jasno incident pripisuje skupini od najmanje 20 polarnih medvjeda koji su se približavali morževima. To je izazvalo paniku među morževima, što je rezultiralo smrti nekoliko stotina od približno 5.000 sisavaca na spomenitim liticama. Medvjedi su se potom gostili na njihovim lešinama. To je prirodni događaj poput lavova koji ubijaju afričke bivole u Africi ili američkih Indijanaca koji tjeraju bizone preko litica bizonskih ponora.

Događaju je prisustvovao Viktor Nikiforov, čelnik Patrole polarnih medvjeda WWF-a, koji je izjavio: “Morževi su se očito uplašili grabežljivaca, uspaničili i pali s vrhova u smrt.”

Međutim, poznato je da morževi padaju s litica i bez prisutnosti polarnih medvjeda. U nekim slučajevima, nedostatak leda nije mogao biti čimbenik, kao što je to bio primjer na rtu Pierce u Aljasci tijekom 1990-ih.

Ironično je što aktivisti već dulje vrijeme inzistiraju da su polarni medvjedi ugroženi gubitkom leda uzrokovanim klimatskim promjenama koje je prouzročio čovjek. Zapravo se i populacija polarnih medvjeda, kao i morževa, dramatično povećala tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uglavnom zbog restrikcija u lovu. Inuitska vlada sjevernog kanadskog teritorija Nunavut nedavno je dobila izvješće svog odbora u kojem se navodi da su polarni medvjedi sad prenapučeni na Arktiku.

Stanovnike Ryrkaypiya, grada na ruskoj obali gdje se incident dogodio, također su posljednjih godina opsjedali polarni medvjedi. Istraživanje iz 2016. o polarnim medvjedima u Čukotskom moru, gdje se nalazi Ryrkaypiy, pokazalo je da su zdravi i da se dobro razmnožavaju.

Populacija morževa je narasla do te mjere da su mnoga mjesta izvlačenja na obalnom području prenatrpana, kao što su bila 1970-ih prije smanjenja populacije. Jasno je da moderne promjene morskog leda, koje do sada nisu premašile slične promjene tijekom milijuna godina, nisu štetile populacijama tih arktičkih vrsta.

Doista, Američka agencija riba i divljih životinja odredila je 2017. da pacifički morž “ne zahtijeva zaštitu Zakona o ugroženim vrstama” iz bilo kojeg razloga, uključujući smanjenje obima leda na moru. Predviđanje iz 2007., da će dvije trećine populacije polarnih medvjeda nestati kad se ljetni morski led dramatično smanji, očigledno se nije ostvarilo.

Strašna predviđanja aktivista za klimatske promjene toliko često su se pokazala pogrešnima da je automatsko davanje kredibiliteta prava ludost. Predviđanja da “imamo samo 10 godina” počela su 1989. godine i od tada se neprestano ponavljaju, a kulminirala su dramatičnim upozorenjem Alexandrije Ocasio-Cortez da će “svijet završiti za 12 godina ako se ne pozabavimo klimatskim promjenama”.

Upravo suprotno, NASA je nedavno nedvojbeno pokazala iz satelitskih zapisa da naše CO2 emisije ozelenjuju Zemlju. To je rezultiralo većim prinosima u poljoprivredi i šumarstvu te općenito učinkovitijim korištenjem vode za vegetaciju. Zapravo nema ničega što se danas događa u vremenu i klimi što je na bilo koji način neuobičajeno u odnosu na posljednjih 10.000 godina ovog holocenskog interglacijalnog razdoblja.

Mučno je što David Attenborough u svojoj narativi često pronalazi višestruke prilike za okrivljavanje klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom djelatnošću za situacije koje su savršeno prirodne. Čak i ako u incident nisu bili uključeni polarni medvjedi, nije opravdano okrivljavati padove morževa na klimatske promjene.

Kako bismo pojasnili ovu konkretnu tvrdnju, pozivamo Netflix da odmah identificira sve lokacije koje su korištene za segment s morževima, kao i točne detalje svakog snimanja, uključujući datume.

Dovoljno je šokantno predstaviti takav grozan incident široj javnosti bez da se osjećaju osobno krivima zbog vožnje svojih automobila ili okrivljavanja energetskih tvrtki zbog CO2 emisija.

Dr. Patrick Moore je predsjednik CO2 koalicije, bio je suosnivač i 15 godina vođa Greenpeacea (1971.-1986.) te služi kao predsjednik i glavni znanstvenik Ecosense Environmental.

Dr. Susan Crockford je kanadska zoologinja specijalizirana za evoluciju i ekologiju holocenskih sisavaca, uključujući polarne medvjede i morževe. Trenutačno je docent na Sveučilištu Victoria.