Na talijanskom groblju križevi prekriveni tkaninom kako ne bi uvrijedili muslimane

Emma R.

Križevi na grobnicama na talijanskom groblju u Bolonji prekriveni su crnom tkaninom kako ne bi uvrijedili one koje možda dolaze iz druge religije.

Groblje je također instaliralo motorizirane zavjese u lokalnoj kapeli za prekrivanje rimokatoličkih simbola za vrijeme ceremonija drugih denominacija, izvješćuje Il Giornale.

Mnogi su izrazili kritike, uključujući zamjenika stranke Forza Italia Galeazzoa Bignamija, koji je osudio taj potez rekavši da oni koji se trude ne uvrijediti ne poštuju kršćanske vrijednost te “još i više, naše sjećanje na mrtve, skrivajući ih iza ‘motoriziranih šatora’ na groblju kako bi izbjegli vrijeđanje ostalih religija.”

“Ako se upravitelji stide naše tradicije i naše kulture, trebali bi se sami sakriti i to ne iza motoriziranog šatora. Ako nisu u stanju poštovati žive, neka barem imaju pristojnosti ostaviti mrtve na miru i ne ih uključivati u takve ludosti”, dodao je.

Čelnica stranke konzervativnih populista Braća Italije Giorgia Meloni također je prokomentirala ovaj slučaj, rekavši: “Koristeći izgovor poštivanja drugih, nedostaje im poštovanja prema našoj katoličkoj kulturi i našim tradicijama. Ljevica je sad izvan fanatizma. Ovo je ideološki delirij.”

Čini se kako incident također neće dobro prihvatiti populistički ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini iz stranke Lega, koji je 2018. predložio obavezno stavljanje raspela u sve javne zgrade uključujući željezničke stanice, zračne luke, sveučilišta i veleposlanstva.