BRACERAS: Evanđenje po Igri prijestolja

Jennifer C. Braceras

Screenshot: HBO

Zima je možda gotova, ali većina Amerike (i svijeta) željno očekuje hladne temperature u našem omiljenom gradu iz fikcije: King’s Landing.

Večeras ćemo dobiti ono što smo čekali, jer se Igra prijestolja vraća nakon gotovo dvije godine pauze u osmoj, posljednjoj sezoni. Činjenica da se Igra vraća na Cvjetnicu, početku Velikog tjedna za mnoge kršćane, bez sumnje je slučajnost. Ali teško je zanijekati da su kršćanske slike i simbolika duboko ukorijenjene u seriji. A te kršćanske reference mogu pružiti važne naznake o tome kamo nas producenti serije vode i kako će najvjerojatnije završiti omiljena američka serija fantazije.

Počnimo s onom najočiglednijom paralelom: Jon Snow kao Kristov lik. Ne samo da Kopile iz Winterfella ima upečatljivu sličnost s Isusom, već također posjeduje kućnog ljubimca, strahovuka po imenu Duh (kao Sveti Duh).

Poput kršćanskog spasitelja, Jon je rođen pod misterioznim okolnostima, a njegov udomitelj ga je brzo sakrio kako bi izbjegao ubilačke impulse osvetoljubivog kralja. Izdan od svojih navodnih prijatelja (Juda, u Isusovom slučaju, Olly u Jonovom), obojica su ubijeni zbog podučavanja drugih da “vole jedni druge” (čak i “Divljake”). Pažljivi gledatelji možda su primijetili drveni križ s riječi “izdajica” na mjestu na kojem je Jon izboden u 5. sezoni. I, naravno, nekoliko dana nakon njihovog ubojstva, Isus i Jon ponovno se uzdižu kako bi ispunili proročanstvo.

Kakve naznake nam ova Kristova alegorija daje o Jonovoj sudbini u osmoj sezoni? Mnogi obožavatelji Igre prijestolja nadaju se da će Jon biti spasitelj Sedam kraljevstava i završiti na Željeznom prijestolju. Ali, dok je možda spasitelj, njegov opstanak je manje vjerojatan. Vjerojatnije je da će nas Jon napustiti i uzdignuti se u nebo (i zauzeti svoje mjesto na desnoj strani od oca koji ga je podigao, Neda Starka).

Jonov očigledni neprijatelj je Jamie Lannister, koji seriju započinje kao lik kojeg svi vole mrziti. Dok je Jon mračan, turoban, dugotrpljiv karakter, Jamie je plavi, privilegirani, ljepuškasti momak u samom epicentru moći. Tamo gdje je Jon brižan i ljubazan, Jamie je okrutan i sebičan. Obojica vješti mačevaoci, Jon se pridružuje Noćnoj straži i “uzima crno”, dok je Jamie član Kraljeve garde, poznate po svojim bijelim plaštevima. Kao članovi Noćne straže, odnosno Kraljeve garde, Jon i Jamie se zaklinju na celibat, odriču se svih posjeda i titula te obećaju doživotnu službu. Svaki od njih podiže se na razinu Gospodina zapovjednika.

No, u trećoj sezoni, kad Jamie gubi svoju ruku i prizna svoje grijehe (ili barem neke od njih) Brienne of Tarth, počinje njegova promjena. Jamiejevo putovanje na putu otkupljenja kulminira u sedmoj sezoni, kad ga Ser Bronn od Blackwatera gurne u vodu kako bi ga spasio od sigurne smrti u vidu zmajeve vatre. Jamie, iznova “kršten”, izranjava površinu hvatajući zrak na početku sljedeće epizode. Kad posljednji put vidimo Ser Jamieja, on napušta King’s Landing kako bi se borio za žive.

Što će biti s Ubojicom kralja u posljednjoj sezoni? Dobra oklada je da će postati Ubojicom kraljice, ubijanjem svoje sestre blizanke (i ljubavnice) Cersei, živim utjelovljenjem njegove zle strane. Takvim činom Jamie će se iskupiti u očima kraljevstva, pojačavajući katolično učenje (George R. R. Martin je katolik) da čak i najveći grješnici mogu biti dostojni oprosta.

Jonova Kristova alegorija i Jamiejeva priča o iskupljenju najočitije su katoličke teme u Igri prijestolja, ali postoje i mnoge druge. Fraza Valar morghulis, na primjer, je Braavosi pozdrav koji se često koristi u seriji. Na “zajedničkom jeziku” to znači “svi muškarci moraju umrijeti”. Uobičajeni odgovor, Valar dohaeris, znači “svi muškarci moraju služiti”.

Te fraze podsjećaju na katoličku praksu memento mori, latinski za “sjeti se smrti”. Kao dio ove prakse, koja datira iz srednjeg vijeka, neki katolici drže male glinene lubanje ili druge simbole smrti kao podsjetnik na prolaznost života. Namjerna nije biti morbidan, već inspirirati refleksiju i prihvaćanje. Kao što je sveti Ambrozije primijetio, smrt je “dužna svima nama”. To je jedna sigurna stvar u životu i dio našeg zajedničkog ljudskog postojanja. Memento mori nas uči ne samo da tretiramo svaki dan kao Božji dar, već i kao priliku da služimo drugima u nadi da ćemo postići spasenje.

Dakle, što nam trailer osme sezone Igre prijestolja govori o smrti. Arya Start kaže da smrt ima “mnogo lica” i da se “nada vidjeti novo”. I dok se obožavatelji dugo pitaju tko će preživjeti dugu noć i vladati Westerosom, možda se odgovor čitavo vrijeme bio ovo: Valar morgulis. Svi muškarci moraju umrijeti.

Nešto o čemu treba razmišljati tijekom Velikog tjedna — jer Uskrs dolazi.