KNOWLES: Vjeruju li demokrati 2020. u riječi koje izgovaraju?

Michael J. Knowles

Screenshot: YouTube/BBC Newsnight

Demokrati u državama utočištima podupiru amnestiju za ilegalne strance, tako dugo dok ti ilegalni stranci ne završe u državama utočištima. Bernie Sanders i Beto O’Rourke kukaju zbog pohlepe milijunaša koji gomilaju svoje bogatstvo, baš kao što i sami zatežu svoje šake oko svojih obilnih zaliha gotovine. Kamala Harris obećava “zdravorazumne” mjere kontrole oružja koje bi stavile izvan zakona neke od najpopularnijih vatrenih oružja u Americi, dok istodobno ostavlja svoje vlastite vatreno oružje te naoružane stražare neometane.

Čini se kako govore: “Ljevičarstvo za tebe, ali ne i za mene.” Dakle, jesu li demokratski kandidati za predsjednika 2020. cinici ili licemjeri? Ili se zalažu za politike u koje ne vjeruju ili se jednostavno nadaju da će izbjeći posljedice politika koje zapravo podržavaju. Bez obzira kako bilo, jaz između izraženih mišljenja demokrata te njihovog osobnog ponašanja daje predsjedniku Trumpu ključnu obranu protiv svojih protivnika i klevetnika.

Najveće političke odgovornosti predsjednika Trumpa vrte se oko pitanja njegove osobnosti i karaktera. U anketi provedenoj tijekom Trumpove prve godine u uredu, Gallup je pronašao da se samo 16% onih koji se ne slažu s Trumpom protive predsjedniku zbog trenutačnih pitanja i politika; dok nevjerojatnih 65% ne odobrava njegov karakter. Među onima koji odobravaju Trumpa, samo 3% navodi “poštenje” i “integritet” kao razloge svog entuzijazma.

Ipak, unatoč svojoj sklonosti pretjerivanju, predsjednik Trump može potraživati daleko snažniji zapis poštenja od svojih demokratskih protivnika u nadolazećim izborima 2020. On je ostvario više svojih obećanja iz kampanje od mnogih svojih prethodnika. On je otvorenije odgovarao na pitanja i izbjegavao dvosmisleni govor endemičan profesionalnim političarima. Dok se Beto O’Rourke bori objasniti zašto je škrtario na dobrotvornim donacijama i nedovoljno plaćao porez, predsjednik Trump se hvalio da ga iskorištavanje poreznih odbitaka “čini pametnim”. Demokratski kandidati za predsjednika 2020. možda izgledaju uglađeni, ali rigorizna primarna kampanja će izblijediti tu fasadu i otkriti mnogo manje vjerodostojne karaktere od toliko omraženog aktualnog nositelja vlasti.

Demokrati moraju riješiti neusklađenosti između vanjštine i stvarnosti svojih osobnosti te političkih prijedloga. Ali priznati stvarnost je odavanje priznanja da je zemlja napredovala pod predsjednikom Trumpom. Amerikancima je doista danas bolje nego su bili prije tri godine. I tako kandidati nastavljaju prodavati fantazije. Koliko dugo mogu održati tu narativu prije nego birači shvate da čak ni oni sami ne vjeruju u nju?

Michael Knowles je američki glumac, autor, konzervativni politički komentator, kolumnist i voditelj podcasta.