Švedski premijer prijeti sankcijama državama EU-a koje se protive masovnoj imigraciji

Emma R.

Screenshot: YouTube/European Commission

Švedska je prihvatila imigraciju i prolazi kroz rapidne promjene u demografiji svoje populacije — a sad je premijer Stefan Löfven zaprijetio da će sankcionirati druge koji ne dijele isti stav.

Stefan Löfven je rekao da je spreman nametnuti sankcije zemljama EU-a koje se protive prijemu izbjeglica, poput Mađarske.

“Da, spreman sam to učiniti”, rekao je Löfven u intervjuu dnevnika Dagens Nyheter, govoreći o mogućnosti sankcija.

“Jer prije ili kasnije morat ćemo preuzeti zajedničku odgovornost za primanje migranata. Jedna, dvije ili tri zemlje to ne mogu podnijeti, moramo pomoći u tome.”

“Ako nisu spremni preuzeti odgovornost, onda će takvo ponašanje imati svoju cijenu, neće biti u mogućnosti primiti sredstva EU na isti način kao do sada”, nastavio je Löfven.

“Mađarska je jedna od zemalja koje najviše dobiva. Neprihvatljivo je da zemlja koja prima najveću potporu EU kaže: ‘Ne, ne preuzimamo odgovornost za imigraciju.'”

Löfven je naglasio svoju spremnost da čvrsto zauzme taj stav i naglasio da je nekoliko drugih zemalja spremno slijediti taj primjer.

U konačnici, Löfven je izrazio nadu da će EU moći razraditi zajedničku imigracijsku politiku, što očigledno do sada nije bio slučaj.

Löfven je odavno tražio pravilnu raspodjelu migranata, pozivajući sve članice EU da povuku svoju težinu. Nekoliko istočnoeuropskih zemalja, poput Mađarske i Poljske, odbacilo je ideju da moraju primiti tražitelje azila ih drugih zemalja EU-a.

Tijekom europske migracijske krize, Švedska se pojavila kao jedna od najvelikodušnijih zemalja EU-a. Samo u 2015., tijekom vrhunca krize, rekordnih 163.000 tražitelja azila stiglo je u Švedsku, naciju od 10 milijuna stanovnika.

Slijedeći taj primjer, najviši po stanovniku u Europi, Švedska uzima više od 100.000 tražitelja azila godišnje — i to će nastaviti.

Prema prognozama Švedske agencije za migracije, tijekom razdoblja 2018.-2021. zemlja će prihvatiti još 500.000+ migranata.

Povrh toga, vjeruje se da deseci do stotina tisuća ilegalnih migranata boravi u Švedskoj.

Mađarska, zemlja slične veličine, djelotvorno se suprotstavila ne-bijeloj imigraciji, što je dovelo do sukoba Budimpešte i Bruxellesa.

Dok više od četvrtine Šveđana ima imigrantsko podrijetlo, Mađarska ostaje 93 posto mađarska.