Marine Le Pen želi da Salvini formira nacionalističku EU skupinu

Emma R.

Francuska Marine Le Pen, jedna od vodećih desničarskih glasova u Europskoj uniji, stavila je svoju političku podršku iza tvrdolinijaškog talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija kako bi ovaj uspostavio veliku populističku skupinu u zakonodavstvu EU-a nakon izbora sljedećeg mjeseca.

Šefica francuske stranke Nacionalnog okupljanja rekla je da su “ovlastili Mattea Salvinija… da pokuša izgraditi ovu vrlo veliku skupinu obrane europskih nacija” u Europskom parlamentu.

Iako desničarske populističke stranke ponekad imaju vrlo različita stajališta o raznim pitanjima, Le Pen je rekla da postoji puno više stvari koje ih ujedinjuju od onih koje ih dijele.

Trenutačno se populističke stranke šire u raznim skupinama zakonodavstva, poput kršćanskih demokrata i socijalističkih skupina. Neki, poput stranke Le Pen, već dugo stoje sami u parlamentu. Nacionalističke ličnosti često su činile mnogo buke u parlamentu, ali su bile ostavljene po strani kad se radilo o parlamentarnoj moći.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina, populističke i nacionalističke stranke došle su na vlast u nekoliko zemalja EU, od Salvinijeve Italije do Mađarske premijera Viktora Orbana te do uspona desnice na prošlonedjeljnim izborima u Finskoj. A Le Pen je bila izazivač Emmanuelu Macronu u posljednjem krugu predsjedničkih izbora prije dvije godine.

Nadaju se da će se ujedinjenjem prvi puta čuti njihov glas u EU. Oni idu svojim putem u predizbornoj kampanji, ali se nadaju da će nakon toga ostati zajedno.

“Želimo ići dalje i dobiti (parlamentarnu) skupinu koja će biti najveća i najjača moguća”, rekla je Le Pen.

Budući da će Britanija vjerojatno biti prisiljena sudjelovati na izborima 23.-26. svibnja unatoč planovima zemlje da se do 31. listopada odvoji od EU, Le Pen je također pružila ruku britanskom populističkom veteranu Nigelu Farageu.

“On je dobrodošao ako se želi pridružiti. Čak i ako bi to bilo samo na trenutak”, rekla je.