Bernie Sanders: Neka teroristi, seksualni predatori, ubojice glasaju iz zatvora

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/CNN

Socijalist Bernie Sanders izjavio je tijekom CNN-ovog događaja u gradskoj vijećnici da bi dopustio bombašu iz Bostonskog maratona, seksualnim predatorima i ubojicama glasanje na američkim izborima tijekom njihovog boravka u zatvoru.

“Biste li podržali davanje prava glasa osobama poput bombaša iz Bostonskog maratona, osuđenom teroristu i ubojici?”, upitala je Sandersa članica publike. “Mislite li da bi oni koji su osuđeni za seksualno zlostavljanje trebali imati priliku glasovati za političare koji bi izravno utjecali na ženska prava?”

“Hvala vam na tom pitanju i dopustite mi da kažem samo sljedeće: ono o čemu se naša kampanja radi i ono u što vjeruje jest dinamična demokracija”, odgovorio je Sanders dok se žalio na odaziv birača u SAD-u.

“Ako netko počini ozbiljan zločin, seksualni napad, ubojstvo, oni će biti kažnjeni”, rekao je Sanders. “Oni će biti u zatvoru možda 10, 20, 50 godina, cijeli svoj život. To je ono što se dogodi kad počinite ozbiljan zločin.”

“Ali mislim da je pravo glasa inherentno našoj demokraciji”, nastavio je. “Da, čak i za grozne ljude, jer kad jednom počinete otkidati … trčite klizavom padinom … Vjerujem da čak i ako su u zatvoru, oni plaćaju svoj dug društvu, što im ne bi trebalo oduzeti inherentno američko pravo na sudjelovanje u našoj demokraciji.”

CNN-ov Chris Cuomo, koji je bio domaćin Sandersove gradske vijećnice, pitao je Sandersa je li siguran da bi podržao pravo na glasanje bombaša iz Bostonskog maratona u zatvoru.

Sanders se nije dao smesti.

“Gledajte, to je ono u što vjerujem. Vjerujete li u demokraciju?”, nastavio je Sanders. “Vjerujete li da svaki Amerikanac stariji od 18 godina koji je američki državljanin ima pravo glasa? Kad jednom to počnete otkidati, vjerujte mi da je to ono što rade naši republikanski guverneri diljem ove zemlje.”

“Vjerujem da svaka osoba ima pravo glasa”, zaključio je Sanders.

Steven Crowder je tijekom svoje emisije praćenja gradske vijećnice u svom stilu prokomentirao Sandersovo stajalište: