Stižu nam arhitekti: Modernisti žele stakleni krov, čelični toranj ili minaret u Notre Dame

Jack Montgomery

Moderni arhitekti počeli su kružiti oko spaljenih ostataka Notre Dame, predlažući da ne bi trebala biti vjerno obnovljena, već sa “suvremenim” značajkama poput staklenog krova, čeličnog tornja ili čak minareta.

Vodeći akademici i profesionalci u arhitekturi, koji su uglavnom neprijateljski nastrojeni prema izgradnji ili obnavljanju bilo čega što je prethodilo stilu zloglasnog Le Corbusiera (Charles-Édouard Jeanneret) ili škole Bauhaus, brzo su navalili kad je premijer predsjednika Emmanuela Macrona najavio da će se održati natječaj koji će “postaviti pitanje treba li čak rekonstruirati toranj na izvoran način… Ili ako bi, kao što je to česti slučaj s evolucijom baštine, trebali podariti Notre Dame novim tornjem.”

Telegraph je objavio članak u kojem se tvrdi da bi bila “travestija” obnoviti Notre Dame onako kako je izgledala na dan požara, dok je Rolling Stone citirao povjesničara arhitekture koji je rekao da se požar u građevini “toliko preopterećenoj značenjem… čini kao čin oslobađanja.”

Sada se počinju sakupljati prijedlozi za novi toranj, a vodeći arhitekti doista potiču “suvremenu” zamjenu u sveprisutnom stilu stakla i čelika koji se koristi u izgradnji modernih zgrada diljem svijeta.

Lord Norman Foster, vjerojatno najpoznatiji britanski suvremeni arhitekt, otkrio je dizajn na vrhu drevne katedrale s baldahinom od stakla i čelika s bezizražajnim staklenim i čeličnim tornjem, koji opisuje kao “umjetničko djelo o svjetlu” koje bi bilo “suvremeno i vrlo duhovno i uhvatilo samopouzdani duh vremena” u komentarima Timesu.

Ian Ritchie, suvremeni arhitekt najpoznatiji po takozvanom Tornju Dublina — metalnom šiljku koji je podignut u irskoj prijestolnici — razmatra sličan prijedlog koji opisuje kao “prelamajući, super-tanki kristal koji odražava nebo” ili “lijep suvremeni ukras staklenih kristala i nehrđajućeg čelika” — tj. bezličan stakleni i čelični toranj.

Možda najkontroverzniji prijedlog je u Domusu, časopisu za arhitekturu, Toma Wilkinsona, da se srušeni toranj zamijeni islamskim minaretom, kako bi se komemorirali Alžirci koji su prosvjedovali protiv francuske vlade 1960-ih.

“Te žrtve države mogle bi se ovjekovječiti zamjenom [tornja] sa — zašto ne? — gracioznim minaretom”, inzistirao je Wilkinson.