AfD postala najjača stranka u Istočnoj Njemačkoj — pobjeda na državnim izborima mogla bi prisiliti Merkel na prijevremeni odlazak

Emma R.

WELT via YouTube

Njemačka desničarska stranka AfD čini se spremna na veliku izbornu pobjedu koja bi mogla prisiliti Angelu Merkel na prijevremeni odlazak s pozicije.

Stranka ima dobre šanse za osvajanje najviše mjesta na istoku zemlje ove jeseni, što bi zadalo ozbiljan udarac njemačkoj kancelarki.

Iako AfD u rezultatima anketa što se tiče Njemačke u cijelosti ostaje ispod 20 posto, očekuje se da će preuzeti kontrolu nad desecima vijeća na lokalnim izborima koji će se održati sljedećeg mjeseca, izvješćuje Times.

Na općim izborima 2017. godine, nacionalistička oporbena stranka zauzela je drugo mjesto iza Merkelinih kršćanskih demokrata u istočnih državama, s 22 posto glasova.

Sad je AfD preuzeo tijesno vodstvo, s 23 posto u odnosu na 22 posto, prema istraživanju tabloida Bild am Sonntag.

Lijeva stranka, nasljednica Partije socijalističkog jedinstva Njemačke (SED) koja je vladala istočnonjemačkom jednostranačkom državom, nalazi se na trećem mjestu s 18 posto.

Dok su Zeleni povećali svoj udio s 5 na 12 posto u 18 mjeseci.

Tri od pet bivših država Istočne Njemačke — Tiringija, Saksonija i Brandenburg — u rujnu će izabrati novi parlament.

A ankete pokazuju da bi AfD mogao osvojiti bilo koju od ove tri, što bi dovelo desničarsku stranku u vladu po prvi put od 1945. godine.

Rezultati ankete na zapadu Savezne Republike su potpuno drugačiji. Tamo je Unija CDU/CSU i dalje najjača stranka s 29 posto glasova. U međuvremenu, Zeleni su druga najveća stranka (20 posto), dok AfD dolazi na četvrto sa samo 11 posto glasova u anketi.