Le Pen ispred Macrona u najnovijim EU anketama

Emma R.

Stranka Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen vodeća je na anketama, ispred stranke predsjednika Emmanuela Macrona, manje od tri tjedna prije izbora za Europski parlament, prenosi Breitbart.

Anketa Ipsosa od prošlog vikenda stavlja desničarsku populističku stranku Le Pen na 22 posto, ispred Macronove progresivne La République En Marche! koja je na 21,5 posto. Na trećem mjestu su Republikanci desnog establišmenta na dalekih 13,5 posto.

Dvije druge nedavne ankete također su stavile stranku Le Pen na prvo mjesto; istraživanje Fop-Fiducial prošlog petka stavilo je njezinu stranku na 24 posto, LREM na 21,5 posto, a anketa OpinionWay od prošlog četvrtka stavila je populiste na 24 posto, a slijedila ih je Macronova stranka na 21 posto.

Očekuje se da će populističke, patriotske stranke ostvariti značajne napretke na parlamentarnim izborima diljem EU-a od 23. do 26. svibnja.

Britanska Brexit stranka već nekoliko tjedana drži prvo mjesto i održava ugodno vodstvo, a posljednja YouGov anketa stavlja stranku koju je osnovao Nigel Farage na 30 posto, a slijede je Laburisti na 21 posto i Torijevci na 13 posto.

U Italiji, populistički zamjenik premijera Matteo Salvini vidi svoju desničarsku Lega stranku na vrhu, prema prošlotjednoj Index Research anketi, sa 32,8 posto.

Anti-establišmentski koalicijski partner Lega stranke, pokret Pet zvjezdica (M5S) nalazi se na 22 posto, a ljevičarska Demokratska stranka je na trećem s 20,5 posto.

Le Pen obilazi Europu, promovirajući populističku superligu stranaka koje dolaze iz Njemačke, Austrija, Danske i ostalih država, uključujući Salvinijevu stranku Lega.

Tijekom kampanje u Bruxellesu, u komentarima koje je objavio POLITICO, rekla je: “Kao desničarske stranke, dugo smo ostali izolirani u Europi.”

“Sad imamo priliku pobijediti na izborima i promijeniti Europu iznutra.” “Moguća je à la carte Europa, Europa suradnje među narodima.”