Austrija: Tražitelji azila prijete smrću zaposlenicima centara za azilante

Arthue Lyons

Informacije austrijskog ministarstva unutarnjih poslova otkrile su da su se članovi osoblja u centru za azilante suočili s brojnim prijetnjama njihovih životima od strane ogorčenih tražitelja azila. Prema ministarstvu, u posljednjih godinu dana dogodilo se čak 15 ozbiljnih incidenata.

Prema izvješću Kronen Zeitung, informacije su se pojavile kao odgovor na pitanje koje je postavljeno austrijskom ministru unutarnjih poslova Herbertu Kicklu iz nacionalne populističke Slobodarske stranke.

Prema izvješću, mnogi od onih koji su tražili azil prijetili su nasiljem zaposlenicima centra za azilante kako bi bili prebačeni u različite objekte. U Maria Enzerdorf, malom austrijskom gradiću od 8.000 ljudi, tražitelj azila prijetio je zaposleniku sa željeznom šipkom samo zato što se osjećao da bi ga trebalo premjestiti na drugu lokaciju.

Različiti motivi djeluju kao katalizatori dodatnih incidenata prijetnji smrću upućenih javnim službenicima.

U Salzburgu, migrant je zaprijetio ubojstvom zaposleniku zbog hrane.

U Bergheimu, zbog nedostatka pristupa internetu, dvojica migranata postala su toliko bijesna da su zaprijetili ubojstvom jednom od zaposlenika.

Sličan slučaj se odigrao prošle godine u Italiji kad je jedan 26-godišnji migrant iz Senegala fizički napao radnika u domu za azilante jer dom očigledno nije pristao na njegove zahtjeve za postavljanjem bežičnog interneta.

Nekoliko slučajeva u austrijskim domovima za azilante također su se pretvorila u fizičke obračune s brojnim zaposlenicima i zaštitarima koji su potvrdili da su ih migranti pokušali fizički zastrašiti. U drugim slučaju, sukob s jednim od migranata rezultirao je povredom radnika.

Iako niti jedan od spomenutih napada nije rezultirao teškim ili životno ugrožavajućim ozljedama, nekoliko državnih službenika koji rade u skrbi za azilante u različitih europskim zemljama ubijeni su od strane migranata otkad je migrantska kriza započela 2015. godine.

Jedan od tih tragičnih slučajeva odigrao se 2016. godine, kad je somalijski tražitelj azila po imenu Yousaff Nuur izbo do smrti 22-godišnjeg socijalnu radnicu Alexandru Mehzer.

Godine 2017., sličan napad dogodio se u Njemačkoj kad je nigerijski migrant ubio zaposlenicu centra Soopiku P. u općini Ahaus.