Preminula tinejdžerka koja je odbila liječenje raka kako bi spasila svoje nerođeno dijete

Amanda Prestigiacomo

Tinejdžerska majka koja je odbila liječenje raka tijekom trudnoće kako bi zaštitila svoju nerođenu kćer tragično je preminula prošli tjedan.

Kad je Dana Scatton imala 17 godina i bila trudna, otkrila je da ima tumor koji se ne može operirati. Umjesto da se odmah podvrgne tretmanu zračenjem kako bi si potencijalno produljila život, odgodila je liječenje kako bi zaštitila svoje nerođeno dijete, koje je rodila u siječnju — samo nekoliko dana prije svog 18. rođendana.

Facebook stranica koju vodi obitelj Scatton prošlog je ponedjeljka podijelila tužnu vijest.

“Ovog jutra, nešto prije 4 sati ujutro, Dana nas je napustila kako bi bila s gospodinom”, objavila je obitelj. “Možda nikada nećemo naći prave riječi kako bi iskreno iskazali čast nevjerojatnoj, pametnoj, punoj ljubavi, brižnoj, strastvenoj, nevjerojatno lijepoj i punoj slobodnog duha majci, kćeri, nećakinji, sestri, rođakinji, prijateljici i neovisnoj ženi kakva je Dana svakodnevno bila.”

Scatton, kršćanka i sama jedna od devetoro djece, “potaknula nas je da budemo bolji od onoga što jesmo i da u svakom trenutku zadržimo Boga u fokusu”, nastavlja objava. “Suočila se s najvećim strahom od svih, smrću i nasmijala se osmijehom koji je samo Bog mogao usaditi. Borila se žešće od najžešćih ratnika poznatih čovjeku i to je činila s gracioznošću i hrabrošću.”

“Ne znamo kako ćemo sve to prebroditi, ali želimo zahvaliti svima na njihovim molitvama za Danu i našu obitelj”, napisala je obitelj Scatton.

Objava završava s odlomkom iz Svetog pisma koji ja nadahnuo Scatton nakon što joj je dijagnosticiran neoperabilan tumor na mozgu:

Dana je započela ovo poglavlje svog života s citatom koji nalazimo prikladnim za završetak ove današnje objave:

“Ne boj se, jer sam ja s tobom;

ne plaši se, jer sam ja Bog tvoj;

ukrijepit ću te i pomoći ću ti,

i poduprijet ću te desnicom pravde svoje.”

Izaija 41:10

Prema LiveAction, Scatton je dijagnosticiran difuzni intrinzični pontinski gliom ili DIPG, kad je je bila trudna sedam mjeseci. U dobi od samo 17 godina, dali su joj tri do devet mjeseci života, istaknula je web stranica, dodajući da “90 posto onih kojima je dijagnosticiran DIPG umire u roku od 18 mjeseci.”

“Brzi tretman možda bi joj pomogao da živi dulje nego što su liječnici očekivali, ail radijacija je mogla naštetiti njezinoj nerođenoj kćeri. Stoga se odlučila da čeka koliko god može prije početka tretmana”, izvijestio je LiveAction.

Kćer Scatton, nazvana Aries, bila je rođena s 33 tjedna hitnim carskim rezom.

U objavi na društvenom mediju u srijedu, obitelj se zahvalila na molitvama i porukama onih koji su pružili svoju podršku.

“Dana je nevjerojatna žena koja je ostavila trajan dojam na svakoga koga je upoznala i poznavala”, piše u objavi. “Inspirirala je mnoge i nastavlja to činiti čak i nakon što je otišla u nebo. Zahvaljujemo Bogu svakog dana za vrijeme koje smo imali s njom. Ne želimo ništa više nego provesti još više vremena s njom, ali znamo da ona više ne pati. Ona je sretna. Baš tamo gdje želi biti. Pokraj Boga.”