Nacionalistička kršćanska Mađarska prosperira – veća stopa sklopljenih brakova, manje pobačaja i najviša stopa nataliteta u 20 godina

Emma R.

Zotmund86 via YouTube

I dok europske nacije propadaju zbog naglog opadanja nataliteta, Mađarska se ističe rastućim stopama sklopljenih brakova, padom pobačaja i najvišom stopom nataliteta u posljednjih 20 godina, izvijestio je Breitbart.

Sklopljeni brakovi su u porastu 43 posto od 2010., dok su se razvodi u istom razdoblju smanjili za 22,5 posto.

Ovaj demografski preokret nije bio slučajnost, već plod promišljenih programa za promicanje braka i obitelji, uz obranu mađarskog kulturnog identiteta i kršćanskih korijena.

“Nakon što smo pobijedili na izborima 2010. godine s dvotrećinskom većinom, odlučili smo izgraditi prijateljsku zemlju za obitelji i ojačati one obitelji koje podižu djecu”, rekla je mađarska ministrica obitelji, Katalin Novak.

Čvrsto zauzimajući taj stav usprkos snažnom protivljenju socijalističke ljevice, Orbanova vlada je donijela zakonodavstvo koje je rezultiralo “sveobuhvatnim sustavom obiteljske potpore, poreznim sustavom prilagođenom obiteljima, programom stambenog zbrinjavanja, 800.000 novih radnih mjesta i mnogim mogućnostima za uspostavljanje ravnoteže između života i rada”, izjavila je gđa Novak.

“Živimo u vremenima kada se diljem Europa rađa sve manje djece. Ljudi na Zapadu reagiraju na to imigracijom”, rekao je premijer Viktor Orban u veljači, prilikom obraćanja naciji u Budimpešti.

“Mađari to vide u drugačijem svjetlu. Mi ne želimo brojke, već mađarsku djecu”, dodao je vođa stranke Fidesz.

Novi zakon stupit će na snagu 1. srpnja i uključuje poticaje za obitelji poput smanjenja hipoteke u iznosu od 3.000 eura za drugo dijete, 12.000 eura za treće dijete, program kupnje automobila za velike obitelji i sveobuhvatni sustav dnevne skrbi za djecu.

Od 2020., majke s četiri ili više djece uživat će doživotno oslobađanje od poreza na dohodak.