Angela Merkel brani katastrofalnu migrantsku politiku, govori da puštanje milijuna migranata u zemlju nije bila greška

Emma R.

Četiri godine nakon što je pokrenula svoju dvojbenu odluku politike otvorenih vrata za migrante, njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je bila prisiljena braniti je prilikom obraćanja svojim pristalicama u Brandenburgu, prenosi Sputnik News.

Merkel je rekla da je njezina migrantska politika bila odgovor Njemačke na izvanrednu situaciju nastalu građanskim ratom u Siriji i goropadnom terorističkom prijetnjom ISIS-a na Bliskom istoku.

Kontroverzna kancelarka inzistirala je da niti u jednom trenutku nije bilo pogrešna odluka uzeti ljude, već da su pogreške učinjene ranije, jer europske zemlje nisu uspjele riješiti izbjegličku krizu u nestabilnim državama kao što su Libanon i Jordan, dodajući: “Zbog toga je naša lekcija: pruži lokalnu pomoć.”

Politika izbjeglica u zemlji odavno je izvor neslaganja, kako unutar Njemačke tako i među mnogim njezinim partnerima u EU.

Prošle godine, prosvjednici koju su se protivili izbjegličkoj politici Angele Merkel izašli su na ulice u brojnim gradovima potaknuti činovima nasilja, uključujući grupna silovanja i ubojstva, koja su navodno počinili migranti.

Iako su mnogi Nijemci u početku iskazivali potporu migracijskoj politici otvorenih vrata kancelarke, sukobi u izbjegličkim centrima, zaostaci u registracijama i nesloga u redovima vlade Angele Merkel na kraju su izazvali veliku politički reakciju koja je oslabila položaj Merkel.

Popularnost kancelarke zadobila je neobičan udarac, dok je nastavila padati u anketama tijekom izbora 2017. i teškom mukom okupila koalicijsku vladu.

Merkel je naposljetku dala ostavku na svoje mjesto vođe Kršćanske demokratske stranke, najavivši da će na sljedećim izborima odstupiti s mjesta kancelarke.