SCHAEFFER: GOT: Timu Targaryen koristili bi satovi vojne povijesti

Brad Schaeffer

Screenshot: YouTube/GameofThrones

Povijest je prepuna groznih vojskovođa. Quintilius Varus, Horatio Gates, Ambrose Burnside, George A. Custer, Sir Douglas Haig, Adolf Hitler, Joseph Stalin i Saddam Hussein padaju na pamet. Ali ja bih ponudio još dvoje. Daenerys Targaryen, Majka zmajeva, Lomiteljica lanaca, itd. i Jon Snow, Upravitelj Sjevera.

U osmoj sezoni Igre prijestolja vidjeli smo ovo dvoje vojskovođa u akciji i moram reći da sam šokiran njihovim vojnim vještinama… svakako što se tiče taktike. Dosad su se borili u dva velika sukoba, Bitci za Winterfell i pomorskoj ekspediciji za Dragonstone. Pogledajmo kako su to učinili, hoćemo li?

Prije svega, raščlanimo borbu za obranu Winterfella od napada Vojske mrtvih. Strategija se usredotočila na dubinski pristup obrani s tim da je glavna zapreka neprijatelju bila sama tvrđava Winterfell. A opet, skupili su svoje kombinirane vojske na otvorenom i, što je još gore, postavili su svoje katapulte naprijed, umjesto u sigurnost iza zidina odakle bi bez ikakvih smetnji mogli osloboditi oluju zapaljivih projektila prema mrtvima. Katapulti su brzo osvojeni i učinjeni beskorisnima. U stvari, Daenerys i Snow su odustali od svoje teške artiljerije u prvih nekoliko trenutaka bitke.

A prije nego se čak bitka pošteno zahuktala, oni su preuranjeno oslobodili Dothraki konjicu u glupom jurišu u stilu Lake konjice protiv neprijatelja čija snaga je u tom trenutku bila nepoznata i skrivena pod okriljem noći. Iako je napravljen radi zapanjujućeg sinematskog efekta, ishod se donekle mogao očekivati. Dothraki, u stvari laka konjica (ne teško naoružani vitezovi s kopljima), preplavljeni su i rasječeni na komade. Bilo je najbolje da su sačuvani za kontranapad, okružujućim manevrom ala Hanibal u bitci kod Kane ili nekakvom vrstom coup de grace potjere.

A što je s falangama pješadije koje su predvodili Neukaljani podržani Slobodnim ljudima i Sjevernjacima? Zašto su bili smješteni izvan tvrđave? Ne bi li bilo bolje držati ih iza kako bi branili zidine štiteći tvrđavu i spriječili Mrtve u penjanju preko zidina? Koliko bi učinkovitija obrana bila da su se ti vojnici borili pod zaštitom visokih zidina, a ne na otvorenoj ravnici suočeni s napadačkom silom koja ih je brojčano uvelike nadmašila? (Pretpostavljam da scenaristi nisu uzeli u obzir neprilike XI. korpusa Unije kod Gettysburga, koji je, kad je bio prisiljen braniti ravan, otvoreni teren protiv brojčano nadmoćnog neprijatelja, uništen u sat vremena.

Što se tiče zapaljenog jarka, to je bila dobra ideja. Ali zašto ih nisu iskopali nekoliko. Mogli su suočiti Mrtve ne s jednom, već s dvije ili tri vatrene rijeke. I svaki put kad bi se suočili s još jednim gorućim jarkom, njihovo napredovanje bilo bi zaistavljeno, a branitelji bi imali Mrtve upravo tamo gdje su ih htjeli: izložene na otvorenom i prikovani uz plamen u nepokretnom položaju. To bi bio trenutak za katapulte, strijelce s plamtećim strelicama i, naravno, dva zmaja koji će učiniti ono najgore. A oni koji bi naposljetku uspjeli proći te smrtonosne zamke, morali bi se popeti na zidove i suočiti s odmornom, potpuno netaknutom vojskom spremnom da ih pobijedi uz zaštitu kamenih bedema. (Ej momci, i bez gorućeg ulja?)

Naposljetku, ništa od ovog ne bi bilo važno … ne kad je bila potrebna samo jedna djevojka ubojica s bodežom od zmajevog stakla koja je završila borbu s jednim ubodom. S obzirom na to, koja je korist svih tih žrtava? Najžešća konjica u Westerosu desetkovana je, dok je najdiscipliniranija vojska teško okrvavljena. Zaključak je: da nije bilo sićušne Arye Stark i njezine magične oštrice, obrana Winterfella Daenerys i Jona rezultirala bi masakrom.

Kako ne bi bili nadmašeni u svojoj pogrešnoj taktici, naš ujna-nećak par poduplao je svoju glupost. Prvo su ignorirali Sansin dobar savjet i odbili dati svojoj okrvavljenoj i iscrpljenoj vojsci vremena za odmor, obnovu zaliha ili oporavak od rana. Umjesto toga, nasumice su marširali i otplovili za King’s Landing. Sad, nisam siguran koje vojne udžbenike su čitali, ali obično je poželjno da kad krenete u ofenzivu, obavite neko izviđanje kako biste opipali tlo i saznali što vas čeka iza sljedećeg brda. A zajedno s dobro postavljenim špijunima i izviđačima, koji je najbolji način prikupljanja podataka o snazi i raspoloženju neprijatelja? Zračno izviđanje. Pa dobro, to je bilo u doba prije dronova. Ipak, kad bi samo imali neku vrstu letećeg–hej! Čekaj malo. Evo ideje. Možda bi Daenerys ili Jon trebali skočiti na leđa zmaja i obaviti koji prelet iznad područja koje su planirali napasti. Kako biste vidjeli što vam se sprema, poput, ne znam, flote krakena s divovskim samostrijelima koji ubijaju zmajeve?

Također je dobra ideja sjetiti se kakvo oružje posjeduje vaš neprijatelj … Daenerys je otprije znala da Lannisteri posjeduju dobru anti-zmaj tehnologiju još od napada na njihov karavan kad je Bron gotovo uspio skinuti jednog od njih. (Podsjetnik od strane Jamieja prije odlaska također bio bi lijep.) Čovjek bi očekivao da će Cersei, a zasigurno Qyburn, bjesomučno tjerati svoje stolare kako bi konstruirali što više tih ubojica zmajeva … što su očigledno i učinili. Dakle, s obzirom na to što je već otprije znala o njihovoj protuzrakoplovnoj tehnologiji — i nakon što je već izgubila jednog od zemaljskog projektila Noćnog kralja — zašto bi Daenerys letjela sa svoja dva preostala zmaja, njezinim najdragocjenijim vojnim sredstvima, samo nekoliko stotina metara iznad zemlje kad bi je tisuću držalo podalje opasnosti i ponudilo mnogo bolju perspektivu okolnog područja i bilo kakvih neugodnih iznenađenja koja očekuju njezine brodove iza sljedeće krivine?

Kad se jednom Euronov napad zahuktao i kad je srušio jednog zmaja — polovicu zračnih snaga svog neprijatelja — sve što je Daenerys trebala napraviti je odletjeti svojim zmajem vrlo visoko, paziti da ostane izvan dometa, a zatim se obrušiti na začelje flote i reći “Dracarus!” na sve njih. Sigurno je vidjela iz svoje perspektive da su samostreli bili postavljeni samo na pramce Euronovih brodova te su stoga njihove krme bile u potpunosti ranjive. Nije da se ratni brodovi mogu okrenuti brže od zmaja. Pretpostavljam da Daenerys nikad nije čula za klasični bočni manevar koji ja star kao i samo ratovanje?

I tako. Trenutačni rezultat je Zdravi razum 2, dvojac Targaryen 0. Jesam li preoštar? Možda. Čak su i oni najveći generali u povijesti pretrpjeli poraze. Stoga se nadam da će tim Targaryen naučiti iz svojih pogrešaka i boriti se u sljedećoj bitci tek nakon ozbiljnog pregleda Sun-Tzuovog Umijeća ratovanja. U protivnom stavljam novac na Lannistere. Vidjet ćemo.

Brad Schaeffer je povjesničar, autor, muzičar i trgovac.