Orbán poziva Europljane da glasaju za anti-migracijske vođe

Hungary Journal

Screenshot: YouTube/Hír TV

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je u četvrtak na Facebooku da bi glasači trebali označiti kućice anti-migracijskih vođa na glasačkim listićima izbora za Europski parlament kako bi blok mogao zaštititi sebe i “budućnost naše djece”.

U videu koji je snimljen u Sibiuu, središnjoj Rumunjskoj, na marginama neformalnog summita čelnika Europske unije, Orbán je rekao da su razgovori bili usredotočeni na budućnost Europe, ali u nedostatku mišljenja običnih ljudi, bilo bi nemoguće donijeti značajne zaključke.

“Na izborima ćemo se upoznat s njihovim mišljenjima”, rekao je. “Ono što danas možemo definitivno reći jest da Mađarska predstavlja stajalište da se migracije moraju zaustaviti.”

Stigavši na mjesto sastanka, Orbán je pozvao birače da sudjeluju na predstojećim izborima za Europski parlament i zatražio od etničkih Mađara da podrže Demokratski savez Mađara u Rumunjskoj (RMDSZ).

Rekao je novinarima da “prije svega želim voditi kampanju među etničkim Mađarima i općenito među svim rumunjskim građanima, kako bi se odazvali ovim izborima od velike važnosti za Rumunjsku, Mađarsku i sve europske zemlje.”

“Drugo, u Rumunjsku uvijek dolazimo radi poboljšanja rumunjsko-mađarskih odnosa. Želimo vidjeti tješnju suradnju između ovih dviju zemalja i dva naroda”, rekao je.

“Treće, želim zamoliti etničke Mađare koji ovdje žive da glasaju za listu RMDSZ-a”, rekao je Orbán.

“I konačno, summit će se fokusirati na budućnost Europe. Naravno, razmatranje opcija će se nastaviti čak i nakon toga, jer će se odluke donositi tek nakon izbora, kad ćemo biti svjesni stava birača”, rekao je.