NATELSON: Je li Green New Deal fašistički?

Rob Natelson

Democracy Now! via YouTube

Green New Deal (GND) često se opisuje kao “socijalistički”. Vjerojatno zahvaljujući činjenici što su njegova dva najpoznatija zagovornika, senator Bernie Sanders i zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, priznati demokratski socijalisti. Međutim, studija GND programa zapravo pokazuje da bi ga točnije mogli okvalificirati kao nekakvu vrstu domaćeg fašizma.

Fašizam je bio popularan u godinama između Prvog i Drugog svjetskog rata. Egzemplar je bila Italija Benita Mussolinija. Mussolini je bio cijenjeni vođa na međunarodnoj razini, a njegova su načela naširoko kopirana. Fašističke i kvazi-fašističke vlade preuzele su vlast u mnogim zemljama, uključujući Njemačku, Portugal, Rumunjsku, Argentinu i Španjolsku.

Dva važna dokumenta odaju konture GND-a. Prvi je kongresna rezolucija koju je predstavila Ocasio-Cortez, a koju je podržao značajan kontingent u Kongresu. Drugi je lista s često postavljenim pitanjima (FAQ) datirana 7. veljače 2019. godine, koja je ranije bila dostupna na kongresnoj web stranici Ocasio-Cortez.

Dokumenti pokazuju da GND program nije isključivo, a čak ni načelno, ekološki manifest. On poziva na, riječima FAQ liste, “masivnu preobrazbu našeg društva”. Ključni elementi programa idu uporedo s fašizmom u obliku kakav je propovijedan i prakticiran između dva svjetska rata. Evo nekih primjera:

Prvo: Fašisti ne priznaju ograničene moći centralizirane vlade. Čini se kako se sponzori GND-a slažu. Oni traže centraliziranu vladinu kontrolu nad mnogim aspektima života: zdravstvenom zaštitom, zapošljavanjem, stanovanjem, financijama, proizvodnjom i ostalim industrijama, poljoprivredom i ostalim korištenjima zemljišta. Čak ni privatni domovi ne bi bili pošteđeni: svaki dom u Americi trebalo bi “nadograditi” kako bi zadovoljio niz kriterija, uključujući “dostupnost, udobnost i trajnost”.

Drugo: Nisu svi fašisti agresivni ekspanzionisti, ali oni misle u vojnim terminima i nastoje organizirati društvo u skladu s njima. GND dokumenti ispunjeni su militarističkim jezikom. Opetovano se navodi američko društvo organizirano kao u doba Drugog svjetskog rata. Kongresna rezolucija u dva navrata koristi riječ “rat”, a riječ “mobilizacija” u njih osam. FAQ lista ponavlja riječ “rat” šest puta, a isto toliko puta i riječi “mobilizirati” ili “mobilizacija”.

Treće: Fašizam ne zahtijeva vladino vlasništvo nad cjelokupnom ekonomijom, već u općenitom smislu ima neke značajne socijalizma. Pod GND-om, vlada bi zadobila vlasničke udjele u privatnim tvrtkama, stvorila banke koje bi bile u vlasništvu vlade i poticala “vlasništvo zajednice” u poduzećima.

Četvrto: Fašizam je visoko centraliziran, a GND-om bi se upravljalo iz Washington D.C.-a. GND dokumenti ne pokazuju svjesnost činjenice da naš Ustav daje saveznoj vladi samo ograničene vlasti, a ostatak ostavlja državama i ljudima. U stvari, niti jedan dokument uopće ne spominje države.

Peto: Tradicionalni fašizam izgrađen je oko korporatizma. Ovaj termin nije povezan s poslovnim korporacijama; umjesto toga, to je organiziranje društva u cehove ili interesne skupine koje navodno surađuju za veće dobro. GND dokumenti su snažno korporatistički: oni pozivaju na više sindikalnih organizacija i na opsežnu “surađivačku” aktivnost između interesnih skupina i “zajednica”.

Šesto: Kao i u fašizmu, GND tretira ljude kao skupine, a ne kao pojedince. Kao što fašisti obično rade, oni izdvajaju pojedince skupine (“na prvim linijama ili ranjive zajednice”) za povlašten tretman. Na primjer, pod GND-om bi autohtone zajednice dobile moć veta nad vladinim regulacijama koju druge skupine nemaju. Osim toga, regulacije moraju izbjegavati nanošenje štete favoriziranim skupinama, ali ostale ne primaju usporedivu zaštitu.

Sedam: Pod fašizmom, ekscentrične ideje vođa često se pretvaraju u provedivi zakon. Naširoko citirani primjer iz GND-a je njegova potencijalna zabrana putovanja zrakoplovom. Iako neki zagovornici GND-a odbacuju navode da bi njihov plan zabranio zračna putovanja, tekstovi u njihovim dokumentima u oštroj su kontradikciji s njima. Još jedna od idiosinkratskih ideja koja je iskočila iz FAQ-a jest grubi nagovještaj zabrane gasovitih krava.

Osmo: Fašisti su često sekularni evangelisti sa strašću iznošenja svoje ideologije. GND rezolucija propisuje da bi Sjedinjene Države trebale postati “međunarodni lider … kako bi pomogle ostalim zemljama u postizanju Green New Deala.” FAQ lista govori o dovođenju “globalnog Green New Deala”.

To su neke od sličnosti. Postoje li razlike?

Prije svega, jedna: Fašistički manifesti općenito pozivaju na diktaturu ili oligarhijsku vladavinu, a GND to ne čini izričito. Ali bi dao gotovo neograničenu moć administrativnim agencijama i očigledno duplicirao organizaciju društva u vrijeme Drugog svjetskog rata. Rezultat bi gotovo sigurno bila snažnija verzija tadašnje prevladavajuće de facto izvršne vladavine.

Povijest se ne ponavlja, nego se rimuje. Žalosno je što bi toliko hrabrih Amerikanaca koji su se borili da oslobode svijet od fašizma doživjelo njegovo buđenje kod kuće.