Merkel: ‘Budućnost Njemačke ovisi o imigraciji’

Emma R.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je okupljenoj publici u Berlinu da kontinuirani uspjeh Njemačke ovisi o uspješnosti upravljanja imigracijom i integracijom, izvijestio je The Local.

Govoreći mladim ljudima imigrantskog porijekla tijekom obilježavanja 70. godišnjice donošenja njemačkog Ustava, Merkel je rekla da “ekonomska i socijalna održivost naše zemlje” ovisi o uspješnom upravljanju tim izazovima.

Publika je prikupljena kao dio ‘Go Your Own Way’ (Idi svojim putem) inicijative, programa Njemačke imigracijske zaklade (DSI) koja promiče integraciju mlađih ljudi imigracijskog podrijetla na njemačko tržište rada.

Tijekom govora, Merkel je podsjetila publiku da 19 milijuna Nijemaca — nešto manje od četvrtine ukupne populacije od 83 milijuna — ima imigrantsko podrijetlo.

Jedno od glavnih obilježja njemačkog Ustava je način na koji promiče integraciju i različitost, istodobno osiguravajući da se ti procesi pridržavaju temeljnih njemačkih vrijednosti.

U vezi nedavnog priljeva imigranata, osobito s bliskoistočnih zemalja poput Sirije i Iraka, Merkel je rekla da, iako je bilo i da će i dalje biti poteškoća, to predstavlja kontinuirane promjene koje su se dogodile otkako je zemlja izašla iz pepela Drugog svjetskog rata.

“To smo teškom mukom shvatili. (I dalje shvaćamo) kako imigracija mijenja našu zemlju i kako će nastaviti mijenjati našu zemlju”, rekla je.

“Naučili smo da naša zemlja mora biti zemlja imigracije i integracije.”