ELDER: Ljevičarska bitka protiv ‘nejednakosti’

Larry Elder

U svojoj knjizi “Diskriminacija i nejednakosti“, ekonomist Thomas Sowell primjećuje da neproporcionalan postotak prvorođenaca postaju državni stipendisti u usporedbi sa svojom braćom i sestrama koji su rođeni nakon njih, vjerojatno zato što prvorođenci započinju život ne natječući se s ostalom braćom ili sestrama za pozornost svojih roditelja. Ta činjenica, kaže Sowell, ilustrira apsurde očekivanja jednakih rezultata kad se jednaki rezultati čak ne pojavljuju u istoj obitelji među braćom i sestrama pod istim krovom i s istim roditeljima.

Kad sam odrastao u južnom Los Angelesu, jedan od mojih najbližih prijatelja bio je “Paul”. Upoznali smo se u drugom razredu i pohađali istu osnovnu i srednju školu. Ne samo da smo imali mnoge zajedničke predmete koje su podučavali isti učitelji, već su i naše kuće bile identične.

Kad sam prvi put pozvao Paula u svoj dom, udaljenog oko pola milje od njegovog, bio je zapanjen. “Tko god je sagradio vašu kuću”, rekao je, “sagradio je i moju.” Bio je u pravu. Kad sam posjetio njegovu kuću, pronašao sam da je jedina razlika bila u tome što je moja kuća imala jedan maleni dodatni prozor koji njegova nije imala. Iste škole. Isti učitelji. Isto susjedstvo. Isti dizajn kuće.

Paul je bio nadareni sportaš. Zamislite bilo koji sport, on se isticao u njemu. Bio je startni bacač u bejzbol momčadi, startni bek šuter za košarkašku momčad i startni vođa navale momčadi američkog nogometa. Uzeo je teniski reket u ruke, nekoliko tjedana udarao lopticu o zid i nakon toga ušao u tenisku momčad.

Njegovi roditelji bili su razvedeni, što je Paula učinilo jednim od malobrojnih klinaca u susjedstvu koji su dolazili iz onoga što su moji roditelji nazivali “razorenom obitelji”. Paul je rijetko viđao svog oca. Rijetko je govorio o njemu. A u rijetkim slučajevima kad je to činio, to nije bilo u superlativima.

Paul je imao problema s bijesom. Za najmanji prekršaj, mogao je opsovati nekoga, bio on prijatelj ili neprijatelj, a ponekad čak i svog vlastitog košarkaškog trenera. Jednom, nakon što je Paul ponovno zakasnio na trening, njegov košarkaški trener zaprijetio mu je klupom u sljedećoj utakmici. Paul je uzvratio rekavši mu: “Ili ću igrati ili ćemo izgubiti.” Igrao je. Pobijedili su.

Kad su treneri velikih sveučilišta došli gledati Paula kako igra košarku, njegov najbolji sport, bili su impresionirani. Ali nakon toga su postavili pitanje srednjoškolskom treneru o Paulovom karakteru, je li “poslušan”. Paulov trener, kojem je stalo do održavanja svoje reputacije kod sveučilišnih trenera, rekao je istinu. Paul je, rekao je, “ubojica trenera”. Pa-pa, Notre Dame. Pa-pa, Duke. Pa-pa, UCLA.

Paul je završio na malom lokalnom koledžu, ne previše poznatom po košarci. Je li udvostručio svoje napore, poboljšao u nadi da će se prebaciti u školu s moćnom košarkaškom tradicijom? Teško. Paul se durio, okrivljavao rasizam i proveo svoju prvu godinu koledža igrajući košarku s pola srca — to jest, kad nije pušio travu i razmišljao o “ugnjetavanju crnaca u Americi”.

Ja sam otišao na koledž na istoku zemlje. Kad sam se tijekom ljeta vratio, posjetio sam Paula, koji je do tog vremena promijenio svoje ime u “Jamal” kako bi se udaljio od “robovske” religije kršćanstva. Kad sam ga obavijestio da su arapski trgovci robljem uzeli više crnaca iz Afrike i prevezli ih na Bliski istok i u Južnu Ameriku nego što su europski trgovci robljem uzeli iz Afrike i transportirali ih u Sjevernu Ameriku, rekao mi je da prestanem čitati “povijest bijelog čovjeka”. Inzistirao je da je “rasizam” uništio njegovu košarkašku karijeru, karijeru za koju je tvrdio da je bila, da se nije susreo s rasizmom, predodređena za NBA. “Paul”, rekao sam, “ti i ja smo živjeli u istom susjedstvu, u kućama koje je projektirao isti graditelj, pohađali smo iste škole, imali iste predmete, imali iste učitelje. Zašto ‘rasizam’ nije mene zaustavio?”

Kad sam bio na pravnom fakultetu u Michiganu, posjetio sam svoju tetu koja je živjela u predgrađu Detroita. Tijekom jednog od posjeta, svratio je njezin prijatelj. Bio je to crni muškarac, star oko 40 godina. Sjeo je kraj moje tete i mene dok smo razgovarali o mojim predavanjima na pravnom fakultetu. Odjednom, muškarac je počeo plakati. Nisam mogao ni zamisliti koja bi od mojih izjava mogla uzrokovati takvu reakciju. “Izvinite”, rekao sam, “jesam li rekao nešto što vas je povrijedilo?” Pribrao je misli. “Ne”, rekao je, “želio sam ići u pravnu školu i postati odvjetnik. Ali su me ‘kretenizmi’ skrenuli na krivi put, bio sam u društvu hrpe idiota i jednostavno potratio vrijeme.”

Ne mora biti tako. Moj otac govorio je mojoj braći i meni sljedeće: “Težak rad pobjeđuje.” “Izvući ćete iz života onoliko koliko ste uložili u njega.” “Ne možete kontrolirati ishod, ali vi ste 100% posto u kontroli nad trudom.” I “prije nego se požalite na ono što vam je netko učinio, idite do najbližeg zrcala i zapitajte sami sebe: ‘Što sam mogao učiniti da promijenim ishod?”

I konačno, moj tata je rekao: “Bez obzira na to koliko si dobar, loše stvari će se događati. Kako ćeš reagirati na te loše stvari pokazat će tvojoj majci i meni jesmo li odgojili čovjeka ili ne.”

Larry Elder je američki konzervativni radijski voditelj, pisac i odvjetnik.