Nova anketa: 4 od 5 najveće stranke na EU izborima bit će nacionalističko-populističke

Emma R.

Četiri od pet najveće stranke na ovotjednim izborima za Europski parlament bit će nacionalističko-populistički euroskeptici, prema web stranici EuropeElects.

Podaci koje je prikupila web stranica, pokazuju da će Brexit stranka Nigela Faragea vjerojatno uzrokovati veliko iznenađenje i preuzeti više mjesta od bilo koje druge stranke na kontinentu, u vidu 28 zastupnika u Europskom parlamentu.

Zapanjujuća prednost Brexit stranke ispred liberalnih demokrata na drugom mjestu znači da stranka gosp. Faragea sad bolje stoji na anketama od konzervativaca i Laburističke stranke zajedno.

Na drugom mjestu s 25 predviđenih zastupnika je stranka Lega koju vodi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je uložio velike napore kako i ujedinio euroskeptične konzervativce i populističke pokrete prije izbora.

Salvini je također odbacio suradnju s njemačkom Kršćansko-demokratskom unijom, koja će najvjerojatnije završiti na trećem mjestu, izjavivši da je kancelarka Angela Merkel, zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, “uništila” Europu.

Očekuje se da će konzervativna stranka Prava i pravde, vladajuća stranka u Poljskoj, osvojiti 22 mjesta u Europskom parlamentu i dobro je poznata kao snažan saveznik konzervativnog mađarskog premijer Viktora Orbana.

Francuska populistička strana Nacionalnog okupljanja također bi mogla napraviti veliko iznenađenje na izborima i trenutačno vidi pobjedu nad strankom aktualnog francuskog predsjednika Macrona.

Vođa Nacionalnog okupljanja i bivša predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen označila je glasanje za Europski parlament referendumom o predsjedništvu Macrona i početkom mjeseca izjavila da bi u slučaju gubitka na izborima njegove stranke La République En Marche!, Macron trebao odstupiti sa svoje pozicije.

“Tako ovi izbori postaju referendum za ili protiv Emmanuela Macrona. Prihvaćam to, ali u takvim uvjetima on mora napraviti isto što i general De Gaulle: ako izgubi izbore, morat će otići”, rekla je.