Demokrati države Illinois pokušavaju progurati zakon koji bi legalizirao pobačaj kod djelomičnog rođenja

Leah Barkoukis

Demokrati države Illinois pokušavaju progurati zakon koji bi, ako bude usvojen, bio najekstremniji u SAD-u.

Zakon o reproduktivnom zdravlju (RHA) uklonio bi ograničenja na pobačaj u državi, ukidajući tako Zabranu pobačaja kod djelomičnog rođenja te Zakon o pobačaju Illinoisa iz 1975. godine. Dozvolio bi pobačaje u kasnoj trudnoći i uklonio sve kaznene sankcije proti liječnika koji ih obavljaju. Osim toga, RHA bi proširio pokrivenost osiguranja ne pobačaje i kontracepciju.

Tekst zakona u potpunosti dehumanizira bebe, ističući da “oplođeno jajašce, embrij ili fetus nemaju neovisna prava prema zakonima ove države.”

Ova mjera mjesecima je čekala na svoj red, ali su demokrati potaknuti nedavno donesenim zakonima protiv pobačaja u državama Ohio, Alabami, Missouriju i Georgiji udahnuli novi život zakonu, a predsjednik Doma Michael Madiga, demokrat iz Chicaga, rekao je kako će zakonodavstvo dobiti drugu priliku.

Institut za obitelj Illinoisa primijetio je da je zakon bio objavljen i zakazan za glasanje u tako kratkom periodu da protivnicima nije ostavljeno mnogo vremena kako bi uzvratili udarac. Međutim, demokrati su nekako bili u potpunosti pripremljeni, prema navodima Instituta.

“Ovo je novi jezik. On potpuno oduzima svako pravo državi da zaštiti prava nerođenih”, rekao je Zach Wichmann, direktor ze odnose s vladom Katoličke konferencije Illinoisa, prenosi ABC7.

Zakon bi se mogao naći na dnevnom redu za glasanje već u utorak.