Salvini: ‘Europa je umorna biti robinja elita’

Paul Joseph Watson

Talijanski populistički vođa Matteo Salvini izjavio je kako je “Europa umorna biti robinja elita”, dok je njegova stranka ostvarila veliku pobjedu na izborima za Europski parlament.

Salvinijeva stranka Lega osvojila je 34,3% glasova, dok je Demokratska stranka (PD), inače stranka lijevog centra, završila na drugom mjestu s 22,7%.

Kako bismo ilustrirali koliko je Salvinijeva stranka napredovala, na posljednjih izborima za Europski parlament 2014. godine, Lega je prikupila samo 6% glasova.

Salvinijev uspjeh popratila je Brexit stranka Nigela Faragea u Velikoj Britaniji i stranka Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen u Francuskoj. Iako je pobjeda Faragea očekivana, Le Pen je izbila na čelo nakon tijesne utrke u kojoj je pobijedila stranku Emmanuela Macrona.

U međuvremenu u Njemačkoj, podrška stranci Angele Merkel, Kršćansko-demokratskoj uniji, pala je na povijesni minimum.

Talijanski ministar unutarnjih poslova izjavio je da su rezultati znak “rađanja nove Europe”, dodajući, “Ponosan sam da Lega sudjeluje u ovoj novoj europskoj renesansi.”

“Ovo je znak da se Europa mijenja, Europa je umorna biti robinja elita, korporacija i moćnika”, rekao je Salvini novinarima u Milanu.

Brexit stranka će sad postati najveća stranka u Europskoj uniji, iako se Farage nada da će to biti samo privremena mjera s obzirom na njegovu želju da UK napusti Europsku uniju.