Najviši europski sud: Ogovaranje proroka Muhameda NIJE zaštićen govor

Amanda Prestigiacomo

Screenshot via YouTube

Najviši europski sud za ljudska prava donio je u četvrtak presudu da klevetanje islamskog proroka Muhameda nije zaštićen govor i može se krivično goniti, navodeći cilj “očuvanja religijskog mira”.

Vrijeđanje Muhameda “nadilazi dopuštene granice objektivne rasprave” i “moglo bi izazvati predrasude i ugroziti religijski mir”, zaključio je Europski sud za ljudska prava (ECHR), navodi Fox News.

Neimenovana Austrijanka, koja je prethodno osuđena zbog kritiziranja islamskog proroka kao pedofila zbog njegovog braka s šestogodišnjom Aišom, osporila je presudu na Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja njezine slobode govora.

Na dva javna seminara održana 2009. godine, Austrijanka je navodno rekla da je islamski prorok “volio to raditi s djecom” i upitala: “56-godišnjak i šestogodišnjakinja? … Kako to nazivamo, ako ne pedofilijom?”

Kao što je napomenuo Wall Street Journal, Aiša je kao šestogodišnjakinja bila jedna od Muhamedovih supruga, a brak se konzumirao, prema islamskom učenju, kad je imala devet godina.

Sud je, međutim, potvrdio presudu, tvrdeći da kritika Muhameda nije nužno zaštićeni govor.

Austrijski sudovi “pažljivo su balansirali njezino pravo na slobodu izražavanja s pravom drugih na zaštitu vjerskih osjećaja i pogodovali legitimnom cilju očuvanja religijskog mira u Austriji”, presudio je ECHR.

Panel od šestorice sudaca u osnovi je tvrdio da Muhamedov brak sa šestogodišnjakinjom zapravo nije bio motiviran pedofilijom, unatoč tome što je imao seks s njom kad je imala 9 godina, jer je brak trajao do njezine 18. godine. Tako austrijska žena “nije obavijestila svoju publiku o povijesnoj pozadini”, sugerirajući da je pedofil, izvještava Journal:

Optužujući Muhameda zbog “primarnog seksualnog interesa u dječje tijelo”, žena je zanemarila da se brak nastavio do prorokove smrti, kad je Aiša napunila 18 — što u osnovi znači da dječji brak ne mora biti motiviran pedofilijom, zaključio je austrijski sud.

Njezini komentari “mogu se shvatiti kao da imaju za cilj pokazati da Muhamed nije dostojan obožavanja”, rekao je ECHR.

Austrijanka, za koju se navodi da je u svojim 40-im godinama, morat će platiti novčanu kaznu od 600$ i pokriti troškove suđenja.

Ova presuda dolazi uz sve veću napetost u Europi zbog priljeva migranata i izbjeglica koji su malo napravili kako bi se asimilirali u Zapadno društvo. Anti-imigrantski, anti-islamski i anti-imigracijski pokreti rasli su s odlukom europskih lidera da prigrle “multikulturalizam” i otvore granice.

Kao što tvrdi Douglas Murray u knjizi “Čudna smrt Europe”, takve akcije tih čelnika uvelike su doprinijele padu Europe.

“Doseljenicima su neko vrijeme dopuštali – pa čak i ohrabrivali, zahvaljujući europskoj predanosti “multikulturalizmu” – da slijede koju god kulturu žele. Ali to nije baš dobro ispalo. Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke priznali su to 2011. godine, kad su David Cameron, Nicholas Sarkozy i Angela Merkel dramatično objavili da multikulturalizam nije uspio.”, rekao je Murray za Prager University.

Cijena takvog mentaliteta otvorenih granica, koji je motiviran osjećajem “krivnje” za grijehe iz prošlosti, rekao je Murray, rezultirala je eksponencijalnim rastom kriminala i terorizma za europske građane.

To je također načinilo masivnu štetu izbjeglicama koji su se željeli asimilirati u Zapadnu kulturu. “Izvanredni ljudi, poput Ayaan Hirsi Ali, rođene Somalijke, koja je napustila Nizozemsku jer je vjerovala u načela prosvjetiteljstva više od samih Nizozemaca. Ili Hamed Abdel-Samad u Njemačkoj, kojem kolege imigranti prijete smrću jer brani europske vrijednosti.

“To je stvar samoubojstva, kulturnog samouništenja”, rekao je Murray.