Disney prijeti bojkotom Georgije, ali je u partnerstvu s Kinom koja stavlja muslimane u zatočeničke logore

Screenshot: YouTube/CNBC Television

Kompanija Walt Disney razmišlja o bojkotu Georgije zbog novog zakona o pobačaju, iako Disney profitira od poslovanja u Kini, ozloglašenog kršitelja ljudskih prava koji muslimane stavlja u zatočeničke logore.

Disneyjev izvršni direktor Bob Iger rekao je Reutersu u četvrtak da će kompanija vjerojatno prestati snimati u Georgiji ako pro-life zakon stupi na snagu.

“Mislim da mnogi ljudi koji rade za nas neće htjeti raditi tamo, a mi ćemo u tom pogledu morati poštovati njihove ideje”, rekao je Iger. “Trenutačno vrlo pažljivo promatramo razvoj situacije.”

“Ako [zakon] stupi na snagu, ne vidim kako je praktično za nas da nastavimo tamo snimati”, rekao je Iger.

Disney očigledno nema problema s poslovanjem u Kini, koja je poduzela masovna pritvaranja ujgurskih muslimana, zatvarajući ih u zatočeničke logore.

Disney je 2016. godine otvorio 5,5 milijardi dolara vrijedno odmaralište u Šangaju. Iger je šangajski Disney nazvao “najvećom prilikom od kupovine zemljišta na Floridi”. Disney je stupio u partnerstvo s kompanijom u državnom vlasništvu, Shanghai Shendi Group, kako bi sagradio odmaralište.

“Sa svojom rastućom srednjom klasom, Kina je osobito važno rastuće tržište za Disney”, izvijestio je New York Times u studenom 2018. godine.

Kineske vlasti su 2018. godine “dramatično pojačale represiju i sustavne zlouporabe protiv 13 milijuna turkijskih muslimana, uključujući Ujgure i etničke Kazahstance u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang”, navodi Human Rights Watch u svom godišnjem izvješću o Kini.

“Vlasti su provele masovna proizvoljna pritvaranja, mučenja i maltretiranja nekih od njih u raznim zatvorskim objektima i sve više nametale sveobuhvatnu kontrolu nad svakodnevnim životom”, navodi se u izvješću skupine.

Kineske vlasti su u ožujku implicirale da neće prestati s aktivnostima u svojim zatočeničkim logorima sve dok zemlja više neće imati muslimana za stavljanje u logore.

Daily Caller News Foundation je kontaktirao Disneyjeve glasnogovornike kako bi se raspitao vidi li kompanija bilo kakvu proturječnost u potencijalnom bojkotiranju Georgije, dok istodobno nastavlja profitirati od svog partnerstva s Kinom.

DNCF nije primio odgovor do izlaska ovog članka.

Disney je također snimao filmove u zemljama Bliskog istoka koje imaju strože zakone o pobačaju od onoga u Georgiji. Disney je nedavno snimio filmove u Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao što je to prvi zabilježio Washington Free Beacon.