YouTube demonetizirao Crowdera zbog toga što se kolumnist Vox-a osjećao uvrijeđenim. Zagovornici slobode govora bijesni.

Daily Wire

Screenshot: YouTube/Steven Crowder

U srijedu, dan nakon što su izjavili da videozapisi komičara Stevena Crowdera nisu prekršili njihova pravila, YouTube je odjednom preokrenuo svoju odluku i odlučio demonetizirati njegove videozapise, što je jeziva odluka koja je izazvala žestoke kritike branitelja slobode govora. Od YouTube-a je zatraženo da pregleda Crowderove videozapise u kojima kritizira Carlosa Mazu iz Vox-a, koji je prijavio komičara da zbija šale na račun njegove etničke pripadnosti i seksualnosti.

To je potaklo YouTube na odgovor u utorak:

Još jednom zahvaljujemo što ste odvojili vrijeme kako biste podijelili sve ove informacije s nama. Tvrdnje o uznemiravanju shvaćamo vrlo ozbiljno — znamo da je to važno i da utječe na mnoge ljude. Naše ekipe su posljednjih nekoliko dana provele detaljne preglede označenih videozapisa i iako smo pronašli jezik koji je očito bio štetan, videozapisi ne krše naša pravila. U nastavku smo uključili više informacija kako bismo objasnili ovu odluku: Kao otvorena platforma, nama je ključno omogućiti svima — od kreatora do novinara i kasnonoćnih TV voditelja — da izraze svoje mišljenje u okviru naših pravila. Mišljenja mogu biti duboko uvredljiva, ali ako ne krše naša pravila, ostat će na našoj platformi. Čak i ako video ostane na našoj platformi, to ne znači da odobravamo/podržavamo to stajalište. Postoje i drugi aspekti kanala koje još uvijek procjenjujemo — bit ćemo u kontaktu u vezi bilo kakvih daljnjih novosti.

No, potom se u srijedu ujutro dogodio ovaj preokret: “Novosti u vezi našeg procjenjivanja — suspendirali smo monetizaciju tog kanala. Došli smo do ove odluke jer je uzorak nečuvenih radnji naškodio široj zajednici i protivi se pravilima YouTube partnerskog programa.”

Nakon što je YouTube izjavio da će Crowder morati ukloniti linkove na prodaju svojih majica, odlučili su pogledati njegov cijeli kanal, govoreći: “Oprostite na zbrci, odgovarali smo na vaše tweetove o majicama. Ponavljamo, ovaj kanal je demonetiziran zbog kontinuiranih nepoštenih radnji koje su naškodile široj zajednici. Da bi monetizacija bila ponovno uspostavljena, morat će se pozabaviti svim problemima vezanima na njegov kanal.”

Washington Post je bio nezadovoljan odlukom YouTube-a što je u početku izbjegavao kažnjavanje Crowdera, tweetajući: “Desničarski YouTuber je bacao rasističke, homofobne uvrede prema gay novinaru. Kompanija nije učinila ništa.”

Maza se čini kako nema problema s poticanjem napada na ljude s kojima se ne slaže:

Zagovornici slobode govora bili su bijesni na odluku YouTube-a:

Glavni urednik Daily Wire-a, Ben Shapiro: “U redu, ako je ovo sad igra, igrajmo se. Ova glupost ide u oba smjera. Molim da objasnite zašto ne šteti široj @YouTube zajednici kad Samantha Bee nazove Ivanku Trump ‘neodgovornom pi*kom’, kad Colbert nazove Trumpa ‘futrolom za ku*ac’ Vladimira Putina.”

Bilo je i drugih:

Crowder je i sam odgovorio: