Orbán i Farage se vjerojatno neće pridružiti Salvinijevoj nacionalističko-populističkoj EU supergrupi

Arthur Lyons

Screenshot: YouTube/LBC

Mađarski premijer Viktor Orbán i britanski Nigel Farage distancirali su sebe i svoje stranke — Fidesz i Brexit stranku — od potencijalnog pridruživanja nacionalno-populističkoj supergrupi u Europskom parlamentu koju vodi zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini.

Tijekom tiskovne konferencije krajem prošlog tjedna, Orbánov šef osoblja Gergely Gulyás izjavio je da — usprkos tome što je u ožujku suspendirana iz skupine — vodstvo Fidesz stranke želi ostati članom Europske narodne stranke (EPP), najvećeg glasačkog bloka Europske unije, koji uključuje Kršćansko-demokratsku uniju njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Poštujemo zamjenika talijanskog premijera i talijansku vladu, kao i njihov rezultat na izborima, koji je stranku Lega učinio najjačom strankom u Italiji nakon izbora za Europski parlament”, rekao je Gulyas, ali je dodao: “Ipak, ne vidim puno šanse za suradnju na stranačkoj razini ili u zajedničkoj parlamentarnoj skupini.”

Dan poslije, u intervjuu na mađarskom državnom radiju Kossuth, Orbán je izjavio:

Za Fidesz, polazna točka “jest da smo sad članovi [EPP-a], vidimo smjer koji [EPP] uzima u nadolazećem vremenskom razdoblju, možemo na njega utjecati i hoće li on odgovarati interesima Mađarske i mađarskog naroda”. “Ako hoće, ostat ćemo. Ako ne, onda ćemo sudjelovati u novoj formaciji.”

U istom intervjuu, Orbán je talijanskog vođu nazvao “našim prijateljem Salvinijem”.

Najava je došla kao šok nakon mjeseci spekulacija o mogućem savezništvu između Salvinija i Orbána. U prošlosti, dvojica gorljivih desničarskih lidera su u više navrata hvalili jedan drugog i prethodno signalizirali da bi mogao uslijediti nekakav oblik suradnje nakon europskih izbora.

U kolovozu prošle godine, mađarski lider je nazvao gosp. Salvinija svojim “herojem”, jer je gotovo u potpunosti zaustavio ilegalnu imigraciju u Italiju preko Sredozemnog mora.

U svibnju ove godine, dvojica čelnika sastali su se u Budimpešti, a Orbán je još jednom pohvalio Salvinija u intervjuu talijanskih medija — ovaj put ga je nazvao “najvažnijom osobom u Europi danas”.

Nakon što je Fidesz suspendiran iz EPP-a u ožujku nakon plakata korištenog u kampanji koji je negativno prikazao Georgea Sorosa i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, Orbán je izjavio da će njegova stranka tražiti druge stranke u Europi s kojima će formirati novi savez.

“Mađarska je premala kako bi nametnula svoje mišljenje Europi. Mediji, nevladine organizacije, sveučilišta u Europi, svi oni su protiv nas i mogu nas uništiti. To je razlog zbog kojeg trebamo snažne saveznike”, objasnio je Orbán.

Orbánovi signali protiv službenog saveza sa Salvinijem nije jedina prepreka za Salvinijevu predloženu nacionalističko-populističku supergrupu. Prošli tjedan, izvor je rekao britanskim novinama da razgovori o pridruživanju Nigela Faragea i njegove Brexit stranke — koja će biti najveća stranka Europskog parlamenta s 29 zastupnika — nisu urodili plodom nakon što je Farage navodno rekao da će se pridružiti skupini samo ako postane njezin vođa.