Guvernerka Alabame potpisala zakon koji će kemijski kastrirati zlostavljače djece

Cassandra Fairbanks

Republikanska guvernerka Kay Ivey potpisala je zakon koji će zahtijevati da se zlostavljači djece kemijski kastriraju kao uvjet njihovog uvjetnog otpusta — uz sve ostale zakonske kazne.

Zakon je prošli tjedan prošao kroz zakonodavno tijelo, a guvernerka ga je potpisala u ponedjeljak. On navodi da se od muških počinitelja čije su žrtve mlađe od 13 godina zahtijeva da se “podvrgnu kemijskoj kastraciji uz bilo koju drugu kaznu ili uvjet propisan zakonom.”

Predatori će morati uzimati “tretman medroksiprogesteron acetatom ili njegovim kemijskim ekvivalentom, koji između ostalog smanjuje, inhibira ili blokira proizvodnju testosterona, hormona ili drugih kemikalija u tijelu osobe.”

Osim toga, seksualni prijestupnik će morati platiti svoju kemijsku kastraciju — iako mu neće biti uskraćen uvjetni otpust zbog njegove nemogućnosti plaćanja.

Izvršni direktor ACLU-a Alabame Randall Marshall tvrdio je da taj zahtjev krši ustavnu zabranu okrutne i neobične kazne.

Međutim, Steve Hurst, sponzor zakona, rekao je da mnoge žrtve seksualnog zlostavljanja djece podupiru njihove napore.

“Nevjerojatno koliko je telefonskih poziva i e-mailova pristiglo”, rekao je Hurst. “I to ne samo od ljudi iz Alabame, već iz cijelog svijeta.”

Kalifornija i Florida su jedine države sa sličnim zakonima, od kojih su oba usvojena 1990-ih.