SAD ‘vjerojatno’ preuzele vodstvo kao najveći svjetski proizvođač nafte

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/vpro documentary

Sjedinjene Države su “vjerojatno nadmašile” Rusiju i postale najveći svjetski proizvođač nafte, priopćila je u srijedu Američka uprava za informacije o energiji (EIA).

Na temelju preliminarnih procjena, Amerika — koja je ranije ove godine nadmašila Saudijsku Arabiju — je sada najveći svjetski proizvođač, što je prvi puta od 1973. da predvodi svijet u proizvodnji. Ova je činjenica također potukla predviđanja da SAD neće ostvariti taj cilj prije 2019. godine.

“Fracking”, skraćenica za “hidrauličko frakturiranje”, pokrenuo je boom u Permijskom bazenu ispod Teksasa i Novog Meksika, navodi Associated Press. Kada su tijekom Obamine administracije cijene goriva narasle na 4$, mnogi proizvođači okrenuli su se frackingu i proizvodnja je naglo skočila.

“Američka agencija za energiju procijenila je da su Sjedinjene Države u kolovozu u prosjeku proizvele 10,9 milijuna barela dnevno, u usporedbi s Rusijom koja je proizvela 10,8 i oko 10,4 milijuna barela koje je proizvela Saudijska Arabija. Istaknula je da su SAD u veljači preskočile Saudijsku Arabiju po prvi put u više od dva desetljeća, a ovo ljeto pretekle i Rusiju po prvi puta od 1999. godine”, rekao je AP.

I Rusija i Saudijska Arabija pretekle su SAD 1970-ih godina, kad su Amerikanci pretrpjeli “nestašicu goriva”. Malo njih je mislilo da će SAD ikada uspjeti ponovno preuzeti primat u proizvodnji.

A očekuje se da će proizvodnja i dalje rasti, izvještava OilPrice.com.

Uvjeti su zreli za daljnje povećanje proizvodnje u SAD-u. Uz sankcije prema Iranu, koje će stupiti na snagu u studenom, cijena nafte će biti još veća iako je tržište imalo nekoliko mjeseci da se prilagodi novonastaloj situaciji s manjom ponudom. Sjedinjene Države osigurale su 11 milijuna barela iz Strateških naftnih rezervi, a OPEC i Rusija obećali su da će pumpati više ukoliko će to biti potrebno.

Meksički zaljev i Teksas i dalje će predvoditi američku proizvodnju, s Teksasom — posebice Permijskim bazenom — koji posebno blista. Najnovija izvješća EIA o produktivnosti bušenja u Permijskom bazenu iznosila su u kolovozu u prosjeku 3,387 milijuna barela dnevno, a ovog mjeseca to bi se trebalo povećati na 3,42 milijuna barela dnevno. Sve u svemu, dio od škriljevca pridonio je 7,43 bpd ukupnoj nacionalnoj proizvodnji u kolovozu i doprinijet će 7,522 bpd u rujnu.