Slastičarna Masterpiece Cakeshop upravo TREĆI PUT tužena zbog diskriminacije

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/Alliance Defending Freedom

Masterpiece Cakeshop se ponovno nalazi pod vatrom te je sad po treći put predmet tužbe za diskriminaciju u kojoj se tvrdi da je vlasnik Jack Phillips “diskriminirao” klijenta odbijajući napraviti tortu za neodređeni događaj.

Phillips je, naravno, pobijedio na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država nakon što je tužio komisiju za “ljudska prava” države Colorado koja ga je kaznila zbog odbijanja izrade vjenčane torte za istospolno vjenčanje u Denveru, čin za koji je Phillips rekao da narušava njegova vjerska uvjerenja da je pravi brak onaj između muškarca i žene. Phillips je ponudio paru već napravljenu tortu ili preporučio drugog slastičara — rješenja koja su Phillipsu dozvolila ne sudjelovanje na istospolnom vjenčanju — ali par nije bio zadovoljan i podnio je pritužbu vlastima države Colorado.

Naposljetku, u odlučnoj pobjedi na Vrhovnom sudu, Phillips je pobijedio komisiju za ljudska prava države Colorado, ali je pobjeda ovisila o ponašanju same komisije, koje je Vrhovni sud smatrao uznemirujućim i diskriminatornim. Vrhovni sud je odbio donijeti presudu o tome je li klauzula slobodnog ostvarivanja Prvog amandmana štiti kršćane od prisiljavanja na sudjelovanje u istospolnim vjenčanjima — ili bilo kojem događaju koje krši njihovo pravo na savjest.

No, s namjerom kažnjavanja Phillipsa za njegove “zločine”, ljevičari su još dva puta ciljali slastičara tužbama zbog daljnje “diskriminacije”, jednom na dan presude Vrhovnog suda — koja je odbijena — i ponovno prošli tjedan, prema podružnici CBS-a u Denveru.

“Najnovija tužba podnesena je u srijedu Okružnom sudu u Denveru u ime Autumn Scardine od strane odvjetnika Paule Greisen i Johna McHugha”, izvješćuje medijska kuća.

Scardina je ista žena koja je podnijela prethodnu tužbu u kojoj navodi diskriminaciju nakon što je Masterpiece Cakeshop odbio njezin zahtjev — na dan kad je Phillips dobio pozitivnu presudu u vezi svog slučaja — za tortu koja slavi njezinu spolnu tranziciju. Izvještaji o ovoj najnovijoj tužbi su još uvijek nejasni što se tiče sporne torte — za sad su samo rekli da je Scardina zahtijevala “rođendansku tortu” — ali prethodni podnesci ukazuju na to da je Scardina u nekoliko navrata navaljivala sa zahtjevima za Masterpiece Cakeshop tortu kad je bilo više nego jasno da im slastičarnica neće udovoljiti.

Newsweek je izvijestio da su pečeni proizvodi u središtu prethodnih pritužbi Scardine vlastima Colorada uključivali “tortu za proslavu Sotoninog rođendana”, s “glazurom od sira” koja bi sadržavala “veliku Sotoninu figuru koja liže 9 inča dugi crni dildo… stvarni funkcionirajući model, koji se može uključiti prije otkrivanja kolača.”

Phillips je rekao da vjeruje kako Scardina redovito traži neugodne torte iz njegove slastičarne, uključujući one s pentagramima i križevima postavljenima naopačke.

Prethodna tužba Scardine, koja se temeljila na tvrdnjama koje je Phillips dao tijekom prvobitne parnice u vezi vjenčane torte za istospolno vjenčanje da će napraviti “bilo kakvu” tortu za LGBT klijenta, osim vjenčane torte, povučena je u rujnu prošle godine nakon što je Phillips pristao povući svoju vlastiti slučaj diskriminacije protiv države Colorado, navodi Colorado Public Radio.

No Scardina, očigledno, nije osjećala potrebu da odustane.